Králík po provensálsku

Králík opečený s žampiony, šalotkami a olivy voní po tymiánu, bazalce a majoránce.

Ingredience

¼ l – vývar z masoxu
½ lžičky – majoránka čerstvá
½ lžičky – tymián
½ lžičky – bazalka čerstvá
1 lžička – pepř černý mletý
1 polévková lžíce – olej
1 sklenice – víno bílé
1 polévková lžíce – máslo
1 ks – cibule kuchyňská
1 lžička – mouka hladká
1 lžička – sůl
1 list – list bobkový
1½ kg – králík
100 g – žampióny čerstvé
100 g – olivy zelené
2 polévkové lžíce – protlak rajčatový
3 ks – šalotka
5 stroužků – česnek

Postup přípravy

1.Králíka očistěte a naporcujte. Snažte se ho také částečně vykostit.

2.Pak ho osolte, opepřete a poprašte hladkou moukou.

3.V pekáčku rozehřejte olej a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.

4.Vložte porce králíka a v troubě je opečte po všech stranách.

5.Pak podlijte vývarem z masoxu, do něhož vmíchejte protlak, víno a koření.

6.Duste v troubě, až se šťáva z části vydusí.

7.Pak přidejte pokrájené žampiony, oloupané a omyté šalotky a propláchnuté olivy.

8.Duste ještě chvíli, až se žampiony osmahnou. Podle potřeby podlijte trochou horké vody.

9.Měkké maso vyjměte na mísu a dejte na teplo.

10.Šťávu s žampiony, olivami a šalotkami promíchejte, podle potřeby zřeďte a zjemněte kouskem másla.

11.Maso podávejte přelité šťávou, obložené plátky žampionů, olivami a šalotkami s přílohou dušené rýže.

Pozn.

Ve Francii je králík ceněným masem. Připravuje se na mnoho způsobu, z nichž v jižních kuchyních nesmí chybět česnek a provensálské koření.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře