Křehké perníkové sušenky

Ráda si připravuju vlastní směsi koření – mají intenzivní vůni i chuť a jsou originální. Moje nejoblíbenější disciplína je perníkové koření: mám ráda, když je v ní hodně hřebíčku a anýzu a přidávám i černý pepř. Používám ho na vánoční perníčky, ale perfektně dochutí i bílou kávu a ranní vločkovou kaši. Nebo si můžete upéct tyto rychlé a jemné perníkové sušenky.

DOBA PŘÍPRAVY 40 minut
DOBA VAŘENÍ 35 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 3 plechy

Na perníkové koření

2 celé skořice
6 hřebíčků
1 hvězdička badyánu
8 tobolek celého kardamomu
2 kuličky celého černého pepře
1 lžička anýzu
1 lžička fenyklových semínek
1 lžička mletého zázvoru

Na těsto

300 g hladké mouky
100 g cukru moučka
200 g másla
2 žloutky
1 lžička perníkového koření

Postup

Krok 1: Jak udělat domácí perníkové koření? Všechno koření dobře rozmixujte elektrickým mlýnkem (používám starý elektrický mlýnek na kafe) nebo podrťte v hmoždíři a prosejte sítkem, aby bylo opravdu jemné. Směs uchovávejte nejlépe v dobře uzavřené lahvičce.

Krok 2: Na těsto prosejte do mísy mouku a cukr, přidejte studené máslo nakrájené na kostičky, žloutky a lžičku perníkového koření. Zchlaďte si ruce ve studené vodě a rychle vypracujte těsto – pracujte tak, aby se máslo zbytečně nezačalo rozpouštět. Z vypracovaného těsta vytvarujte bochánek, zabalte do fólie a nechte v lednici odpočívat minimálně hodinu, ale klidně i dva dny.

Krok 3: Předehřejte troubu na 180 stupňů a vyložte plech papírem na pečení. Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučené desce na výšku asi 4 mm, vykrajujte různé tvary, případně použijte razítko na sušenky. Tvary skládejte těsně vedle sebe tak, aby vzniklo co nejméně odpadu – okrojky těsta se dají znovu vyválet, ale ztrácejí na kvalitě.

Krok 4: Vykrájené tvary pečte asi 8 až 12 minut, hlídejte první plech a vytáhněte ho ve chvíli, kdy se začnou kraje sušenek velmi jemně zbarvovat do růžova.

Krok 5: Podávejte jeden kousek ke kávě jako v dobrých kavárnách nebo sušenky slepte po dvou domácí citrusovou marmeládou jako trénink na vánoční linecké pečivo.

Tip: Namíchejte si svou vlastní originální směs koření a nebojte se experimentovat, přidat můžete i koriandr, muškátový oříšek a nové koření.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře