Křehký čokoládový koláč s pomerančem

Čokoláda a pomeranče, pomeranče a čokoláda. Oblíbenou dvojici si můžete užít v tomto jemném koláči z domácího tmavého křehkého těsta. Pomeranče v něm najdete v podobě pomerančového sirupu. Chutná skvěle!

DOBA PŘÍPRAVY 35 minut
DOBA VAŘENÍ. 1 hodina
NÁROČNOST střední

Ingredience pro: 24 cm průměr formy

Na sirup

1 hrnek vody
1 hrnek cukru krupice
1 skořice celá
šťáva a kůra z jednoho pomeranče

Na těsto

1 hrnek hladké mouky
2 lžíce kakaa
1/2 lžičky mleté skořice
120 g měkkého másla
1/2 hrnku cukru moučka
1 vejce
1 špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu

Na náplň

400 g hořké čokolády
2 hrnky mléka
1/2 hrnku smetany ke šlehání 30%
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička vanilkového extraktu
1 špetka soli

Na dozdobení

30 g kandované citronové kůry
kakao

Postup

Krok 1: V hluboké pánvi svařte hrnek vody s cukrem a skořicí (stačí asi 3 cm tyčinky). Přidejte pomerančovou kůru a šťávu. Na středním plameni vařte zhruba 20 minut, až vznikne středně hustý sirup. Skořici vyndejte.

Krok 2: Mezitím si připravte těsto. Mouku prosejte s kakaem a skořicí, přidejte na kostky nakrájené máslo, moučkový cukr a sůl a propracujte. Nakonec přidejte vejce a vanilkový extrakt a vypracujte hladké těsto.

Krok 3: Těsto rozválejte mezi dva archy pečicího papíru na asi 3 mm silný plát. Jeden papír sloupněte, pomocí druhého papíru překlopte do dortové formy a sloupněte i druhý papír. Těsto urovnejte, odřízněte přebytečné kraje a dno propíchejte vidličkou. Nechte asi 30–40 minut odpočinout v lednici.

Krok 4: Troubu zahřejte na 180 stupňů. Formu s těstem vložte do trouby a pozvolna pečte asi 20 minut.

Krok 5: Tento čas využijte k přípravě náplně. Čokoládu nalámejte na kousky. V hrnci smíchejte mléko a smetanu, přidejte asi 70 ml hotového pomerančového sirupu a přiveďte k varu. Přilijte přes sítko škrob, který jste nejdříve rozmíchali v trošičce vody. Metlou ustavičně šlehejte, aby se škrob nezavařil do hrudek.

Krok 6: Vroucí směsí zalijte čokoládu, nechte chvilku odstát, dokud se čokoláda nerozpustí, přidejte vanilkový extrakt a špetku soli a metlou prošlehejte do hladkého krému. Ten nalijte do předpečené krusty, uhlaďte a nechte zhruba 3–4 hodiny (ideálně přes noc) ztuhnout v lednici.

Krok 7: Podávejte ozdobené kandovanou kůrou, případně i lehce poprášené kakaem.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře