Křehký dýňový koláč s perníkovým kořením

Každý podzim vás zásobujeme dýňovými recepty a pokaždé, když už to vypadá, že tahle oranžová plejáda konečně skončí, přijde další. Ale tomu dnešnímu křehkému koláči s dýňovou náplní vonící po perníčcích prostě nešlo odolat… Vyzkoušejte a pochopíte.

Ingredience pro: 1 koláč

Na těsto

300 g hladké mouky
125 g másla
1 vejce
1 lžička mleté skořice
1 špetka soli
50 g cukru moučka
3 lžíce ledové vody

Na náplň

450 g dýně hokkaido
200 g smetany ke šlehání 30%
120 g přírodního cukru
3 vejce
1 lžíce perníkového koření
1 lžička citronové kůry
1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

Krok 1: Z jedné malé dýně vydlabejte semínka, pokrájejte ji na kostičky a v páře uvařte doměkka – trvá to asi 25 minut. Druhá možnost je upéct ji v troubě.

Krok 2: Mezitím si připravte těsto: všechny ingredience rozmixujte na drobenku a zřeďte asi třemi lžícemi vody, aby se vše spojilo. Rukama těsto dopracujte a kousek případně schovejte na sušenkové lístky na ozdobu.

Krok 3: Zbylé těsto natlačte na dno a boky koláčové formy. Odložený kousek vyválejte a vykrájejte z něj lístky, srdíčka nebo jiné tvary na ozdobu.

Krok 4: Dýni nechte trochu vychladnout a rozmixujte se zbytkem ingrediencí (kromě jednoho bílku na potření) na náplň. Vlijte na připravený korpus a dejte asi na 50 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C, aby okraje zezlátly a povrch zpevnil.

Krok 5: Sušenky potřete odloženým bílkem (můžete ho použít i na okraje koláče) a upečte zvlášť, bude jim stačit 15 minut.

Krok 6: Upečený koláč ozdobte sušenkami a nechte úplně vychladnout.

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 1 hodina 15 minut
Náročnost: nízká
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře