Křehký koláč s bílou čokoládou a granátovým jablkem

Křehké máslové těsto, náplň z bílé čokolády a výrazné želé z granátového jablka – to znělo báječně. A výsledek? Báječně i chutnal!

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 45 minut
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 27 cm průměr formy

Na křehké těsto

250 g hladké mouky
80 g cukru moučka
1 špetka soli
125 g másla

Na náplň

250 ml 33% smetany ke šlehání
80 ml plnotučného mléka
300 g bílé čokolády
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu

Na želé (místo čerstvého ovoce můžete použít třeba brusinkový džus)

1 granátové jablko
moučkový cukr
1.5 lžičky želatiny

Postup

Krok 1: Všechny suroviny na těsto rychle propracujte nebo rozmixujte. Kdyby se příliš drolilo, přidejte asi dvě lžíce studené vody. Hotové těsto zabalte do fólie, nechte 30 minut v lednici a poté natlačte do koláčové formy. Dejte na dalších 30 minut do chladu.

Krok 2: Dno těsta propíchejte vidličkou, položte na něj kolečko pečicího papíru, zatižte fazolemi a 15 až 20 minut při 180 °C předpékejte. Poté odstraňte fazole a papír.

Krok 3: Mezitím si připravte náplň: mléko se smetanou přiveďte k varu, stáhněte z ohně, vmíchejte rozlámanou čokoládu a občas zamíchejte, než se rozpustí. Těsně předtím, než je korpus dopečený, zašlehejte do krému vajíčka a vanilku. Nalijte na korpus, teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších asi 25 minut, až povrch zpevní (po vychladnutí ještě zatuhne, nebojte).

Krok 4: Upečený korpus nechte několik hodin nebo ještě lépe do druhého vychladnout. Pak je čas udělat želé – můžete ho připravit i z kupovaného džusu (brusinkový, granátovo-jablkový, višňový…), ale čerstvá šťáva je lepší.

Krok 5: Granátové jablko vymačkejte a šťávu případně doplňte vodou, abyste získali 180 ml tekutiny (nebo použijte 180 ml kupované šťávy). V polovině šťávy rozmíchejte želatinu a cukr dle chuti (náplň je sladká, takže jsem přidala jen asi lžíci) a nechte 10 minut nabobtnat. Poté za stálého míchání zahřívejte až těsně pod bod varu, přidejte ke zbytku šťávy a nechte pět minut chladnout.

Krok 6: Zchladlé želé nalijte na koláč a nechte ještě minimálně hodinu tuhnout. Dozdobte ovocem, mátou nebo jedlými květy a podávejte.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře