Křehký koláč s jablky a vanilkovým krémem

Jablkový koláč je klasika, která ale může chutnat pokaždé jinak. A s vanilkovým krémem je dokonalý!

Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč o průměru 20 cm
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chlazení těsta
Pečení 1:00

Ingredience

NA KOLÁČ

140 g másla, změklého
70 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
1 vejce, pokojové teploty
1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
280 g hladké mouky + trocha na podsypání
špetka soli
3–4 jablka s červenou slupkou
citronová šťáva proti zhnědnutí jablek
100 g meruňkového džemu na glazuru

NA KRÉM

150 ml crème fraîche
150 ml smetany ke šlehání (40%)
2 lžíce krupicového cukru
3 žloutky
1 vanilkový lusk

Příprava jídla

1 Máslo utřete s cukrem do pěny. Přidejte mandlovou mouku, vejce a citronovou kůru. Přimíchejte zlehka mouku a sůl. Nepřemíchejte – těsto bude poddajné a měkké. Zabalte jej do potravinové fólie, zploštěte do tvaru disku a dejte nejméně na 1 hodinu chladit do lednice.

2 Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní desku, rozválejte, přeneste do formy o průměru 20 cm. Těsto propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem, zatižte například suchými fazolemi a pečte cca 10 minut v troubě na 200°C. Ingredience na krém společně prošlehejte, do směsi vyškrábněte vanilková semínka. Jablka nakrájejte na tenké plátky a potřete citronovou šťávou.

3 Teplotu v troubě snižte na 180°C. Z těsta sejměte zátěž a nalijte na ně krém. Pokud chcete jablka po upečení měkčí a více zapadlá do krému, naskládejte je na krém hned. Na jablka s pevnější strukturou nechte krém zatuhnout v troubě 15 minut. Pak nahoru ozdobně naskládejte plátky jablek a pečte zhruba 45 minut. Vyndejte z trouby. V rendlíku rozehřejte meruňkový džem s 20 ml vody a horkou marmeládou jablka potřete. Koláč krájejte a podávejte vychladlý.

Zdroj: apetitonline.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře