Křehký koláč s medem a ořechy

Med a vlašské ořechy jsou tradičními surovinami středoevropské zimy. Dopřejte si je plnými hrstmi v tomto báječném koláči. Hotový je za chvilku a než se upeče, provoní celý byt!

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 55 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 23 cm průměr formy

1 balení křehkého nebo listového těsta
300 g tekutého medu
175 g třtinového cukru
3 lžíce smetany ke šlehání
2 lžíce hladké mouky
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
3 hrsti vlašských ořechů

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 200°C. Těsto, ať už křehké nebo listové, rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát silný asi 3 mm. Jeden arch papíru sloupněte, pomocí druhého těsto překlopte do koláčové formy a sloupněte i druhý, teď horní arch.

Krok 2: Těsto urovnejte, odřízněte přebytečné okraje a dno propíchejte vidličkou. Na těsto položte zpět pečicí papír, zasypte pečicími fazolemi (buď keramickými nebo prostě jakoukoliv luštěninou – funguje to jen jako závaží, aby se těsto při pečení nevypoulilo) a vložte na 10 minut do trouby.

Krok 3: Mezitím dejte do mísy med, cukr, smetanu, mouku, vejce, vanilkový extrakt a promíchejte. Pokud je med tuhý, můžete směs lehce prošlehat šlehačem.

Krok 4: Listové těsto vyjměte z trouby, sundejte papír s fazolemi a nalijte na něj náplň. Posypte lehce posekanými ořechy a vraťte do trouby. Pečte asi 40 minut, dokud náplň neztuhne. Pozor na připálení – med s cukrem snadno ztmavnou.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře