Krémová česnečka II

Česnečka platila odjakživa mezi klasiku mezi vyprošťováky, ale tahle má do ní daleko. Dokonale vás zasytí, je krásně jemná, krémová a provoněná tymiánem.

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 40 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 porce

Na polévku

1 cibule
10 stroužků česneku
500 g brambor
1 l zeleninového vývaru
150 ml 30% smetany ke šlehání
4 snítky čerstvého tymiánu
1 lžíce másla
sůl
bílý mletý pepř

Na dohotovení

1 velký krajíc chleba
4 vejce
1 bílý vinný ocet

Postup

Krok 1: Cibuli nakrájejte najemno a česnek na plátky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.

Krok 2: V hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zpěnit cibuli. Po chvíli přidejte plátky česneku a nechte je rozvonět. Vmíchejte brambory a zalijte vývarem. Přidejte do hrnce tymián a polévku vařte asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.

Krok 3: Pak polévku rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém. Podle chuti polévku osolte, opepřete a vmíchejte smetanu. Ještě ji krátce prohřejte a stáhněte z ohně.

Krok 4: Na krutonky nakrájejte chléb na kostičky a opečte je dokřupava na suché pánvi.

Krok 5: Připravte zastřená vejce. Do rendlíku dejte 500 ml vody, přidejte ocet a trochu soli. Přiveďte k varu. Pak stáhněte oheň a minimum, aby jemně probublávala.

Krok 6: Lžící vytvořte v rendlíku vír a do něj vyklepněte vejce. Bílek se ihned začne srážet a obalovat žloutek. Nechte vajíčko v nádobě 2 minuty a pak ho přemístěte do nádoby se studenou vodu. Vyjměte a vložte do polévky. Takto postupujte i s ostatními vejci.

Krok 7: Polévku nalijte do připravených misek nebo hlubokých talířů, vložte vejce a ozdobte čerstvým tymiánem. Krutonky přidávejte až těsně před konzumací.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře