Krémová hrachová polévka z uzeného vývaru

V řeznictví měli krásná uzená žebra za výbornou cenu, neodolala jsem a až doma jsem začala přemýšlet, co z nich připravím. Část uvařeného obraného masa jsem použila na šunkofleky a uzený vývar posloužil jako základ syté a husté hrachové polévky.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina 25 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 6 porcí

Na uzený vývar

2 kg uzených žeber
1 cibule
1 bobkový list
6 kuliček celého černého pepře

Na polévku

300 g zeleného sušeného hrachu
5 lžic oleje
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
1 celer
3 stroužky česneku
1 lžička sušené majoránky
1 lžička kurkumy
1 špetka mletého černého pepře
1 lžička soli

Na krutony

2 ks pečiva
2 lžíce oleje

Postup

Krok 1: Hrách namočte na noc do studené vody (cca 1 díl hrachu, 3 díly vody). Uzené maso opláchněte a společně s cibulí a kořením uvařte doměkka ve větším množství vody, potrvá to asi 45 minut. Maso oberte, uzený vývar přeceďte a uschovejte.

Krok 2: Na druhý den očistěte cibuli a kořenovou zeleninu. Cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu na kostičky a vše krátce opečte na oleji ve větším hrnci. Ke konci smažení přidejte i dva stroužky prolisovaného česneku.

Krok 3: Hrách sceďte a přidejte do hrnce k zelenině. Zalijte uzeným vývarem (budete ho potřebovat asi 1,5 litru, případně tekutinu doplňte vodou), přidejte bobkový list a zvolna vařte asi hodinu, až se hrách začne rozpadat. Ke konci varu opatrně dosolte, přidejte špetku mletého pepře, špetku kurkumy, majoránku a kdo má rád, může přidat ještě stroužek prolisovaného česneku. Vyjměte bobkový list a polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

Krok 4: Zatímco se polévka vaří, připravte si oblohu. Na krutony rozehřejte troubu na 200 stupňů, starší pečivo (nebo i chléb) nakrájejte ostrým nožem na kostičky, zakápněte olejem, rozložte na plech vyložený papírem na pečení a v troubě opečte dokřupava, postačí vám asi 10 minut (po pěti minutách je promíchejte).

Krok 5: Připravte na stůl mističky s oblohou – do jedné dejte kousky obraného uzeného masa, do druhé krutony, do třetí můžete nakrájet čerstvé bylinky (ideálně petrželovou nať a majoránku) a nechte hosty, ať si každý svůj talíř polévky dotvoří sám.

Moje tipy: Mám ráda, když je v polévce „do čeho kousnout“, proto ještě bokem krátce osmažím na troše másla na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a přidám do misek při servírování. Polévka z uzeného vývaru má silnější chuť, můžete ho ale nahradit zeleninovým vývarem (i vodou) a podávat i vegetariánům. Kousky uzeného na oblohu klidně nahraďte dokřupava vysmaženou slaninou nebo kouskem opečeného párku či jiné uzeniny.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře