Křenová omáčka s vařeným hovězím masem

Křenu se říká český ženšen – jeho léčivé účinky jsou opravdu všestranné. Podpoří látkovou výměnu, příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru a pomáhá při rýmě i silném kašli. Nastrouhejte pořádný kus čerstvého kořene a uvidíte, jak rychle se vám uvolní ucpané dutiny. Na ostré omáčce z něj si pochutnáte.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 3 hodiny 25 minut
NÁROČNOST střední

Ingredience pro: 6 porcí

Na vývar

800 g hovězích žeber
1000 g hovězího předního masa
1 cibule
2 mrkve
1 petržel
1 čtvrtka celeru
2 listy bobkového listu
5 kuliček celého nového koření
10 kuliček celého černého pepře
1 lžíce soli

Na omáčku

100 g másla
3 lžíce hladké mouky
1000 ml hovězího vývaru
200 ml smetany na vaření 12%
3 lžíce cukru krupice
2 lžíce octa
3 cm čerstvého křenu

Postup:

Krok 1: Základem opravdu chutné křenové omáčky je silný hovězí vývar. Opláchněte pár hovězích žeber a dejte je vařit do dostatečného množství osolené vody. Když začne voda vařit, ztlumte plamen, posbírejte pěnu, přidejte koření a zeleninu a pomalu vařte asi hodinu.

Krok 2: Pak přidejte do hrnce hovězí maso a vařte další dvě hodiny, do doby, kdy bude maso uvařené doměkka. Litr vývaru odeberte na omáčku a nechte zchladnout, zbytek můžete zamrazit, nebo podávat s nudlemi jako polévku. Nastrouhejte čerstvý křen najemno.

Krok 3: V hrnci rozehřejte 90 gramů másla, přidejte hladkou mouku (jsou to přibližně tři lžíce másla a tři lžíce mouky) a krátce zarestujte na světlou jíšku.

Krok 4: K jíšce za stálého šlehání metličkou přilijte studený vývar a nechte povařit na mírném ohni asi 20 minut. Poté dochuťte octem a cukrem, případně špetkou soli, přidejte smetanu a ještě krátce povařte. Na poslední chvíli přidejte do omáčky strouhaný křen.

Krok 5: Omáčku odstavte a zašlehejte do ní poslední kousek másla. Podávejte s vařeným masem a přílohou podle zvyku – obvykle to je kynutý knedlík, já mám k téhle omáčce ráda vařené brambory.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře