Chcete si dnes připravit typicky prvorepublikový pokrm? Na oslavu 100 let od vzniku Československa? Pak sáhněte po čerstvém křenu a připravte si oblíbenou křenovku s uzeným masem!
Suroviny
uzená krkovice 1 kg
nastrouhaný čerstvý křen 60 g
máslo 2 lžíce
uzený vývar cca 400 ml
koření na vývar 1 pyramidka
hladká mouka 2 lžíce
ocet 1 lžíce
krupicový cukr 1 lžička
smetana ke šlehání 150 ml
sůl
plátky mandlí k podávávání
Postup
Uzenou krkovici dejte v celku vařit do velkého hrnce s poklicí společně s pyramidkou koření na vývar. (Můžete použít tlakový hrnec.)
Asi po hodině až hodině a půl by mělo být maso měkké, vyndejte ho a vývar si nechte na omáčku.
Tu si připravte následovně: na 1 lžíci másla krátce orestujte hladkou mouku, zalijte to vývarem a vařte asi 10–15 minut, vznikne uzená krémová omáčka.
V jiném malém hrnci nebo pánvi na druhé lžíci másla krátce orestujte nastrouhaný křen společně s lžící octa a lžičkou cukru.
Tuto směs nyní zamíchejte do vroucí uzené omáčky, přilijte smetanu a ještě asi 10 minut vařte. Omáčku dle chuti dosolte.
Plátky mandlí na pánvi na sucho krátce opražte, když začnou hnědnout, vypněte sporák.
Omáčku servírujte posypanou plátky mandlí společně s uzenou krkovicí a bramborovými špalíčky.