Křupavý losos s rychle nakládanou zeleninou

Křupavá kůže a jemné šťavnaté maso? Víme, jak na to! Nevysušená a pěkně opečená ryba je výsledkem dobře zvládnuté techniky opékání. Jakmile budete mít přehled o tom, co se s rybou v pánvi děje, dosáhnete dokonalého výsledku vždycky, ať už budete připravovat lososa, nebo jakékoliv jiné rybí filety s kůží.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut 
+ vychladnutí zeleniny
Vaření 0:20

Ingredience

120 g jasmínové rýže, propláchnuté
sůl
2 filety z lososa s kůží (à 300 g)
2 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce másla
2 stroužky česneku, drcené kousek
zázvoru velikosti palce, oloupaný a nastrouhaný najemno
3 lžíce japonského vína mirin
2 lžíce sójové omáčky
1/2 lžíce krupicového cukru

NA RYCHLE NAKLÁDANOU ZELENINU

75 g rýžového octa
25 g krupicového cukru
sůl
1/4 okurky, přepůlené a nakrájené na tenká kolečka
hrst ředkviček, na tenké plátky
1 chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená nadrobno

Příprava jídla

1 Na nakládanou zeleninu dejte do menšího rendlíku ocet, cukr, 50 ml vody a špetku soli a zvolna zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Okurky, ředkvičky a chilli papričku dejte do misky, zalijte horkým nálevem a nechte vychladnout. Občas promíchejte.

2 Rýži vsypte do rendlíku, přilijte 240 ml vody, osolte 2 lžičkami soli a přiveďte k varu. Zakryjte pokličkou a zvolna vařte 10 minut, pak odstavte a nechte zakryté ještě 10 minut dojít. Nakonec rýži načechrejte vidličkou, popřípadě dosolte.

3 Rybu z obou stran osušte papírovou utěrkou, štědře ji zakápněte olejem a osolte. Rozpalte nepřilnavou pánev a pak do ní vložte filety kůží dolů. Jemně přitlačte, aby kůže zůstala po celou dobu v těsném kontaktu s pánví. Počkejte 3 minuty a pak maso otočte. Do pánve přidejte máslo, nechte rozpustit a rybu jím 1–2 minuty přelévejte. Filety přesuňte na talíř kůží nahoru (ryba by měla být na dotek pevná a pružná) a nechte ji odpočinout.

4 Do uvolněné pánve přidejte česnek a zázvor a 1 minutu opékejte. Vlijte mirin a sójovou omáčku a zasypte cukrem. Promíchejte a nechte krátce povařit do zhoustnutí.

5 Rýži rozdělte na 2 talíře, zakápněte ji svařenou omáčkou, přidejte nakládanou zeleninu (bez nálevu) a navrch posaďte opečeného lososa křupavou kůží nahoru.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře