Křupavý pečený bůček s hráškovým pyré

Libový, ideálně dokřupava upečný bůček je lahůdka pro spoustu lidí. Pokud máte obavy, že vám po něm bude příliš těžko, dopřejte si ho místo s knedlíky s hráškovým pyré. Svěží chuť zeleného hrášku bůček perfektně doplní a vy si pochutnáte jako už dlouho ne!

Doba přípravy 25 minut
Doba vaření 2 hodiny
Náročnost střední

Ingredience pro: 4 porce

Na maso

800 g bůčku bez kosti
sůl a pepř
drcený kmín
2 cibule
2 stroužky česneku

Na pyré

1 cibule
2 lžíce másla
450 g mraženého hrášku
sůl a pepř
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce citronové šťávy
1 špetka muškátového květu

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 160 °C. Pokud máte rádi maso propečené víc dokřupava, nakrájejte ho na asi 4cm špalíky, jinak jej klidně nechte v kuse. Kůži nahoře ostrým nožem nakrojte do mřížky a ze všech stran do masa vetřete sůl, lehce opepřete a okmínujte.

Krok 2: Cibuli nakrájejte na měsíčky, stroužky česneku stačí rozmáčknout a rozpůlit. Maso s cibulí a česnekem dejte do pekáče, podlijte asi 1 cm vody a vložte do trouby. Za občasného přelití (a podle potřeby i dolití další vody) pečte doměkka asi 2 hodiny.

Krok 3: Ke konci pečení si připravte pyré, na jeho přípravu vám stačí 15–20 minut. Cibuli nakrájejte najemno a nechte ji zesklovatět na másle. Přidejte hrášek a lehce orestujte. Pokud je rozmrzlý, stačí 2–3 minuty, pokud je zmrazený, tak dokud zcela nerozmrzne. Podlijte asi 150 ml vody nebo zeleninového vývaru, přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek a rozmixujte. Konzistenci volte podle svých preferencí – někdo má rád pyré hladké, někdo s hrudkami.

Krok 4: Hotové pyré podle potřeby dochuťte trochou cukru nebo citronové šťávy a podávejte s bůčkem nakrájeným na plátky a přelité trochou masového výpeku.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře