Krupicová kaše – slaná i sladká s čokoládou

I příprava tak jednoduchého jídla, jako je krupicová kaše, má svá pravidla. Potřebujete jen krupičku, mléko a kousek másla. Ale jak přesně s nimi naložit, aby vznikla jemná, dobře stravitelná kaše bez hrudek? Držte se receptu a získáte výtečný základ pro sladkou i slanou variantu.

Ingredience pro: 2 porce

Na kaši

500 ml mléka
4 vrchovaté lžíce dětské krupičky
1 plátek másla

Na slanou variantu přidejte

2 špetky soli

Postup

Krok 1: Pokud si potrpíte na přesné poměry, tak 4 vrchovaté lžíce krupičky odpovídají 60 ml a ty váží asi 40 gramů. Někdo má raději kaši hustější, jiný zase řidší, takže dávku krupičky podle svých zvyklostí klidně až o 10 gramů upravte. Požadované množství krupice rozmíchejte v polovině mléka a nechte bobtnat alespoň hodinu. Pokud se chystáte čerstvou kaši posnídat, klidně krupičku namočte už večer. Bez namáčení má krupice tendenci dělat hrudky – a o ty nikdo nestojí.

Krok 2: Pak v hrnci zahřejte zbylou polovinu mléka (máte-li v plánu podávat kaši naslano, mléko osolte), a když se blíží varu (povrch se lehce klepe a podél stěn se začíná tvořit pěna), přilijte promíchanou namočenou krupičku a řádně rozmíchejte. Za velmi častého míchání přiveďte směs k varu, stále míchejte a pět až deset minut vařte zcela doměkka. Nestačí jen do zhoustnutí, to je krupice ještě polosyrová a špatně stravitelná!

Krok 3: Hotovou kaši odstavte a vmíchejte do ní plátek másla pro zjemnění. Hotovo! Takto uvařenou dokonalou kaši můžete podávat jak nasladko, tak i naslano. Sladkou variantu nemusíte jen tradičně sypat čokoládou, ale je možné ji podávat s přelivem z mrazeného ovoce a červeného vína.

Doba přípravy 2 minuty
Doba vaření 10 minut
Náročnost nízká
Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře