Kuře cacciatore na víně a rajčatech

Tento dušený pokrm, jehož kořeny jsou v severní Itálii, se připravuje alla cacciatora neboli „po myslivecku“. Naleznete jej v nesčetných podobách, které se liší v závislosti na daném regionu – kuře se dusí na rajčatech, víně nebo obojím zároveň společně s aromatickými bylinkami a zeleninou. V naší verzi jsou rajčata doplněna olivami a kapary, kteréžto ingredience dávají dohromady vzniknout výtečné pikantní omáčce.

DO 1,5 HODINY
6–8 PORCÍ

SUROVINY (6–8 PORCÍ)

řepkový olej 1/4 šálku
kuře rozporcované na 8 dílů 1 ks (1,4–1,8 kg)
sůl a čerstvě namletý černý pepř
hladká mouka 1/2 šálku
čerstvý rozmarýn, nadrobno nasekaný 1 lžička
česnek, nadrobno nasekaný 2 stroužky
bobkový list 1 ks
mrkev nakrájená na 0,5cm kousky 1 ks
červená kapie nakrájená na tenké proužky 1 ks
menší cibule nakrájená na kolečka 1 ks
bílé víno 2/3 šálku
celá loupaná rajčata, rozmačkaná 800 g (2 plechovky)
černé olivy, vypeckované a lehce rozmáčkané 1/2 šálku
kapary, okapané 1/4 šálku
hladkolistá petržel, nasekaná 1 lžíce

POSTUP

Ve velké hluboké pánvi rozehřejte na středním až vysokém plameni olej. Kuře osolte a opepřete a obalte je v mouce. Postupně všechny kousky kuřete opékejte 10–12 minut dohněda, načež je přendejte na talíř.

Do pánve nyní přidejte rozmarýn, česnek, bobkový list, mrkev, kapii a cibuli a restujte 6–8 minut dozlatova. Přilijte víno a za stálého míchání vařte cca 3 minuty, dokud tekutiny neubude na polovinu původního množství, během čehož připeklé kousky ze dna pánve seškrabujte.

Kuře vraťte zpátky do pánve, přidejte rajčata a zvolna přiveďte k varu. Duste zakryté cca 30 minut, dokud není kuře měkké. Poté pokličku sejměte a přimíchejte olivy, kapary a petržel. Hotový pokrm přendejte do servírovací mísy a přelijte omáčkou.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře