Kuře s nádivkou s játry a s medvědím česnekem

Toužíte po lahodné nádivce v opravdu každé porci dozlatova vypečeného kuřete? Šéfkuchař Tomáš Reisinger vám krok za krokem ukáže, jak na to!

Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do hodiny 
+ vykostění
Pečení 1:00

Ingredience

1 celé kuře, vykostěné (viz návod)
sůl a čerstvě mletý pepř
sladká mletá paprika či grilovací koření
80 g másla, rozpuštěného

NA NÁDIVKU

1 lžíce slunečnicového oleje
50 g bílé slaniny (špeku), na kostičky
1 cibule, nakrájená nadrobno
1 menší mrkev, nastrouhaná nahrubo
300 g kuřecích jater
sůl, čerstvě mletý pepř a strouhaný muškátový oříšek na ochucení
4 tvrdší housky, nakrájené na 1cm kostky
2–3 stroužky česneku, drcené
hrst petrželky, nasekané
hrst medvědího česneku, překrájeného
2 vejce

K PODÁVÁNÍ

12–18 plochých fazolových lusků
500–700 g nových brambor
80–100 g másla
svazek pažitky, nasekaný

Příprava jídla

PŘIPRAVTE SI NÁDIVKU

1 Játra odblaňte, zbavte žilek a nakrájejte je na kousky. Cibuli i slaninu nakrájejte na kostičky. „Mrkev nastrouhejte nahrubo, aby byla v nádivce pěkně vidět. Nastrouhaná najemno zabarví nádivku dooranžova,“ radí šéfkuchař. Housky nakrájejte na kostky o hraně asi 1 cm.

2 Na oleji rozpečte v kastrolu slaninu, asi po 3 minutách vsypte cibuli a mrkev a opékejte 2 minuty doměkka. Přidejte játra, nechte je zatáhnout, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a přidejte 3/4 dávky nakrájené housky. Vše opět orestujte a stáhněte z ohně.

3 Přidejte petrželku, medvědí česnek, vejce a zbylou housku (pokud jste měli tvrdší housky, opečte celou dávku již s játry; naopak čerstvé pečivo ještě rozdělte a poslední třetinu vmíchejte až úplně nakonec). Směs promíchejte, případně ještě dochuťte.

NAPLŇTE KUŘE NÁDIVKOU

1 Kostru z kuřete překrájete na kusy a všechny kosti vložte na dno pekáče, kde budete kuře péct. Díky nim bude vypečená šťáva chutnější a silnější.

2 Upravte poměr masa na prsou a zádech podle návodu a pak kuře uvnitř osolte, opepřete, naplňte a zformujte do původního tvaru.

3 Otvor (maso i kůži) stáhněte k sobě a spíchněte ostrými párátky či kovovými jehlami. Křídla založte za zády a nohy svažte kuchyňským provázkem.

UPEČTE KUŘE A NAPORCUJTE HO

1 Kuře osolte, okořeňte, položte na kosti prsy nahoru a přelijte máslem. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C bez podlévání 60–75 minut dozlatova.

2 Upečené kuře nechte asi 10 minut odležet, pak odřízněte provázek a vytáhněte párátka. Potom postupně odřízněte od těla stehna i křídla.

3 Trup s nádivkou nakrájejte směrem od krku na plátky. Porce lehce přelijte vypečenou šťávou z pekáče a podávejte s lusky a bramborami.

NÁDIVKA NAVÍC

Nádivku udělejte z dvojnásobného množství. Vymaštěnou a strouhankou vysypanou formu na srnčí hřbet naplňte nádivkou a formu překlopte na plech vyložený pomaštěným papírem na pečení. Nádivka sice vyběhne a lehce nazdvihne formu, ale část, na které po upečení nádivka stojí, se nevyboulí.

VHODNÉ PŘÍLOHY

Fazolové lusky blanšírujte 2–3 minuty v horké vodě, pak slijte, nechte okapat a krátce prohřejte na rozpuštěném, lehce osoleném másle.
Nové brambory uvařte ve slupce, pak oloupejte a prohoďte je na zbylém másle smíchaném s nasekanou pažitkou.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře