Kuře v gruzínské ořechové omáčce satsivi

Jak poznáte člověka, který navštívil Gruzii? Je až otravný neustálým omíláním jejích krás a píděním se, kde se u nás dají ochutnat tamní dobroty. Vyzkoušejte ořechovou omáčku satsivi podle našeho receptu! Servíruje se s vařeným kuřecím masem a nejčastěji studená. Nic ale nezkazíte, když si ji jako my vychutnáte ještě kouřící.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina 20 minut
NÁROČNOST nízká

Na kuřecí vývar

1 kuře
1 velká cibule
2 mrkve
1 lžička soli
1 lžička celého černého pepře

Na koření Khmeli suneli (lze nahradit 2 lžičkami Adžiky nebo úplně vynechat)

1 bobkový list
1 lžička kopru
1/2 lžičky mletého koriandru
1 lžička saturejky
1/2 lžičky pískavice řeckého sena
1 lžička sušené bazalky
1/4 lžičky drceného pepře

Na omáčku

2 cibule
1 lžíce másla
1 lžíce řepkového oleje
1.5 hrnku vlašských ořechů
4 stroužky česneku
1 chilli paprička
1 hrst čerstvého koriandru
1 lžička jablečného octa

Postup

Krok 1: Kuře spolu s oloupanou rozpůlenou cibulí, oloupanými mrkvemi, solí a pepřem zalijte vodou jen tak, aby bylo celé ponořené, a povařte 60 až 80 minut doměkka. Vyndejte ho, a když trochu zchladne, oddělte maso od kůží a kostí. Druhá možnost je kuře vařit jen 30 minut, poté ho rozsekat na menší kousky a opéct v troubě dozlatova. Během pečení ho nezapomeňte potírat máslem či výpekem.

Krok 2: Mezitím si připravte koření. Omáčka je chutná i jen se solí a pepřem, ale pokud jí chcete dát kavkazský šmrnc, vyrobte si kořenící směs Khmeli suneli, tu získáte rozdrcením bobkového listu, sušeného kopru, koriandru, saturejky, pískavice, bazalky a pepře. Můžete ale také použít hotovou kořenící směs Adžika.

Krok 3: Najemno pokrájené cibule a chilli papričku opečte dozlatova na směsi másla a oleje (díky němu se nebude máslo přepalovat), přihoďte nadrcený česnek, nechte pár vteřin rozvonět a zasypejte rozmixovanými nebo mletými ořechy (asi 150 g) a připraveným kořením. Přilijte asi 6 naběraček vývaru a nechte 10 minut zvolna prohřívat.

Krok 4: Do omáčky vmíchejte posekaný koriandr a rozmixujte dohladka. Podle potřeby zřeďte dalším vývarem a dochuťte trochou jablečného či vinného octa nebo citronu a případně další solí a pepřem a vmíchejte kuře. A teď se připravte na to nejzvláštnější: v Gruzii se vše nechá vychladnout a servíruje studené, nejlépe rovnou z lednice.

Krok 5: Pokud na tradicích tolik nelpíte, podávejte teplé, třeba s rýží. S ořechovou omáčkou skvěle ladí granátové jablko, které se v těchto krajích také hojně používá.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře