Kuřecí gyros v domácím pita chlebu

Výroba domácího pita chleba je legrace. Věřte, že ta trocha práce navíc stojí za pohled na to, jak se placky nadouvají a rostou… Naplněné kuřecím gyrosem jsou klasika. Dobře se mrazí, takže když je nesníte hned, počkají na vás do chvíle, kdy budete potřebovat připravit rychlou večeři ze zbytků od neděle nebo se vytáhnout originální přílohou na rodinném grilování.

DOBA PŘÍPRAVY 40 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST střední

Ingredience pro: 4 porce

Na chléb pita

300 ml vlažné vody
20 g droždí
1 lžička cukru
2 špetky soli
500 g polohrubé mouky

Na kuřecí gyros

600 g kuřecího masa
3 lžíce oleje
4 stroužky česneku
1 špetka mletého černého pepře
1 snítka čerstvého rozmarýnu
1 snítka oregana
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička soli

Na jogurtovou omáčku

200 g řeckého jogurtu
1 lžíce citronové šťávy
1 stroužek česneku
1 špetka soli
1 špetka mletého černého pepře

K podávání

2 hrsti listového salátu
1 čtvrtka salátové okurky
1 hrst cherry rajčátek
1 červená cibule

Když už se pustíte do práce, opravdu se vyplatí udělat pita chlebů víc – rozpočet na placky je přibližně na 12 kousků.

Postup

Krok 1: Nejdřív si připravte jednoduché těsto: do mísy robota vlijte vlažnou vodu, rozdrobte droždí a rozmíchejte ho, přidejte cukr a sůl. Vsypte mouku a vypracujte pružné a hladké, spíše měkčí těsto. Vytvarujte kouli, poprašte moukou a nechte v teple asi hodinu kynout.

Krok 2: Kuřecí maso (s prsy je méně práce, stehna jsou šťavnatější) omyjte, osušte a nakrájejte na sousta. Ve skleněné míse promíchejte s olejem, rozmačkaným česnekem, jemně nasekanými bylinkami a citronovou šťávou a nechte v chladu odležet.

Krok 3: Promíchejte všechny ingredience na jogurtovou omáčku a také nechte v chladu rozležet.

Krok 4: Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a propracujte. Vytvořte z těsta váleček a nakrájejte ho na 12 stejně velkých kousků. Z každého vytvarujte kuličku a nechte ještě asi deset minut pod utěrkou kynout. Poté každou kuličku rozválejte na tenkou placku a dopřejte jim ještě posledních deset minut odpočinku pod utěrkou (placky v této chvíli neskládejte na sebe, slepily by se).

Krok 5: Nasucho rozpalte velkou těžkou pánev. Postupně krátce opečte připravené placky. Až naskáčou malé světle hnědé puchýřky na jedné straně, trvá to asi minutku, placku obraťte a opečte z druhé strany – v této chvíli se začne nadouvat a vevnitř se vytvoří kapsa, kterou pak budete plnit. Dopečte ještě krátce po obou stranách, zboku propíchněte nožem (pozor na horkou páru) a skládejte do velké mísy pod utěrku. Placky se mírně zapaří a zvláční. Prázdnou pánev vytřete suchým ubrouskem od zbytků mouky a pokračujte, až budou všechny placky hotové.

Krok 6: Na uvolněné pánvi krátce opečte připravené maso (v této chvíli ho také osolte) ze všech stran do světle hnědé barvy – případně rozřízněte největší kousek, abyste zjistili, zda je maso propečené i zevnitř.

Krok 7: Podávejte s domácím pita chlebem, spoustou umyté a nakrájené zeleniny a s jogurtovou omáčkou. A záleží jenom na vás, zda kapsy naplníte dovnitř, uděláte z nich kornout nebo je budete k hotovému masu jenom přikusovat.

Můj tip: Přidejte do jogurtové omáčky bylinky – skvělá bude máta nebo kopr.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře