Kuřecí játra na cibulce

Drůbeží játra patří k potravinám, které jedni milují a druzí nechtějí vzít do úst. Možná i proto, že mají špatnou zkušenost se špatně připraveným jídlem – jemné maso vyžaduje trochu zručnosti a šetrné zacházení.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 porce

Budete potřebovat

500 g kuřecích jater
2 cibule
2 stroužky česneku
60 g anglické slaniny
1 lžíce hladké mouky
400 ml drůbežího vývaru
50 g másla
1 lžička soli
1 špetka mletého černého pepře
1 lžička mletého kmínu
1 lžička sladké mleté papriky
8 lžic oleje

Postup

Krok 1: Nejdřív oloupejte cibuli a česnek – cibuli nakrájejte na půlměsíčky, česnek nadrobno. Slaninu nakrájejte na kostičky.

Krok 2: Játra omyjte, osušte a ostrým nožem odstraňte všechny blanky, cévy a zbytky tuku. Nakrájejte je na kousky velikosti sousta.

Krok 3: V hlubší nepřilnavé pánvi rozpalte 4 lžíce oleje na vyšší teplotu. Játra posypte moukou a zlehka promíchejte lžící tak, aby se v ní všechny kousky obalily. Kousky jater vložte na rozpálený tuk a opečte je dohněda ze všech stran, potrvá to asi pět minut. Obracejte je zlehka, aby se příliš neporušily a nerozbily, nejlíp vám poslouží kuchyňské kleště.

Krok 4: Opečená játra vyjměte na talíř a pánev vytřete kuchyňskou utěrkou. Do pánve vlijte zbytek oleje, přidejte cibuli, osolte ji, opepřete a restujte. Až zesklovatí, přidejte kostičky slaniny a dál restujte, až bude slanina křupavá a cibule začne na okrajích zlátnout. Přidejte česnek a kmín a už jenom krátce opečte. Stáhněte na chvíli z ohně, přisypte mletou papriku, rozmíchejte ji v horkém tuku a zalijte vývarem.

Krok 5: Pánev vraťte na oheň a vsypte do ní játra i se šťávou, kterou pustila. Zvolna duste asi 15 minut, poté rozkrojte největší kousek a zkontrolujte. Játra nesmí být krvavá, musí ale zůstat uprostřed růžová. Když uvidíte zbytky krve, duste další 3–4 minuty a znovu zkontrolujte.

Krok 6: Hotová játra odstavte, vmíchejte kostičky studeného másla, nechte ho rozpustit a ihned podávejte. Jako příloha se hodí rýže, ale i bramborová kaše nebo kaše z polenty. A u nás v rodině vítězí čerstvé křupavé rohlíky.

0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře