Croquetas de pollo neboli kuřecí krokety najdete na lístku každého dobrého španělského tapas baru. Pokud je to pro vás momentálně trochu z ruky, uvařte si je doma. Je to navíc výborný způsob, jak zužitkovat zbytky grilovaného kuřete, kousků sýrů nebo uzenin.
DOBA PŘÍPRAVY 1 hodina DOBA VAŘENÍ 25 minut NÁROČNOST střední Ingredience pro: 40 kusů
Na krokety (maso může být i z grilovaného kuřete nebo mleté)
250 g kuřecích prsou
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
100 g hladké mouky
200 ml mléka
sůl a pepř
1 špetka muškátového oříšku
2 lžíce másla
1 hrst hladkolisté petržele
1 mozzarella
Na obalení
1 hrnek hladké mouky
2 vejce
1 hrnek strouhanky
tuk na smažení
Postup
Krok 1: Hmotu si připravte den předem, aby dostatečně zatuhla. Maso můžete použít zbylé vařené, pečené, grilované i mleté. Maso pokrájejte na menší plátky a z obou stran dozlatova opečte na olivovém oleji. Vyndejte a vidličkami natrhejte na vlákna nebo nasekejte nadrobno.
Krok 2: Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle, přidejte česnek a po několika vteřinách zasypejte moukou. Ještě minutu restujte a za stálého míchání přilijte mléko. Osolte, opepřete, ochuťte muškátem a 5 až 10 minut za stálého míchání povařte na velmi hustou kaši.
Krok 3: Kaši nechte trochu vychladnout, vmíchejte nasekanou petržel, nahrubo nastrouhaný sýr a kuře, případně ještě dochuťte a nechte do druhého dne v lednici zatuhnout.
Krok 4: Namočenýma rukama pak tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu, které obalujte v klasickém trojobalu: hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje dozlatova.
Krok 5: Nechte okapat na papírové utěrce a podávejte jen tak, se salátem nebo oblíbeným dipem. Já ochutila trochu kysané smetany citronovou šťávou, kečupem, špetkou chilli a bílým pepřem.