Kuřecí paella se zeleninou

Rýže, kuřecí maso a zelenina – to jsou základní suroviny receptu na valencijskou paellu. Ta se ovšem neobejde bez jedné naprosto zásadní ingredience. Tu správnou barvu paelle dodává šafrán. Nachystejte si tuhle královnu koření a pojďme do kuchyně!

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 25 minut
NÁROČNOST střední

Ingredience pro: 4 porce

1/2 lžičky citronové kůry
2 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky šafránu
4 kuřecí horní stehna s kostí
sůl a pepř
olivový olej
1 cibule
1 snítka čerstvého tymiánu
3 stroužky česneku
1 hrnek kulatozrnné rýže
50 ml bílého suchého vína
2 hrnky kuřecího vývaru
1 hrnek hrášku
1/2 silnostěnné červené papriky
plocholistá petržel

Postup

Krok 1: Nastrouhanou citronovou kůru smíchejte s citronovou šťávou a nadrceným (nebo mletým) šafránem. Nechte stranou odležet.

Krok 2: Kuřecí horní stehna podle potřeby očistěte a ze všech stran osolte a opepřete. V hluboké pánvi (nebo ještě lépe pánvi na paellu, důležitá je ale velká plocha dna) rozehřejte olivový olej a maso na něm osmahněte dozlatova kůží dolů. Pak maso otočte a osmahněte i z druhé strany, dohromady to trvá asi 10 minut. Vyjměte ho z pánve.

Krok 3: Mezitím nakrájejte nahrubo cibuli a promáčknuté stroužky česneku nasekejte najemno. Do pánve s kuřecím výpekem vložte nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte česnek a snítku tymiánu a nechte pořádně rozvonět.

Krok 4: K cibuli nasypte kulatozrnnou rýži (hrnkem myslíme hrnek o objemu 200 ml) a promíchejte. Podlijte vínem a nechte odpařit alkohol. Vmíchejte citronovou šťávu se šafránem. Nakonec podlijte kuřecím vývarem a osolte.

Krok 5: Maso zamáčkněte kůží nahoru do rýže, přiklopte poklicí a na mírném plameni duste asi 15 minut skoro doměkka.

Krok 6: Papriku nakrájejte na malé kousky. Vmíchejte ji spolu s hráškem do rýže. Před podáváním posypte petrželkou.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře