Kuřecí perkelt s haluškami

Ve vrcholném létě patří moje kuchyň trojici cibule-paprika-rajče. Jenom tak ke chlebu s máslem, do salátů, jako lečo a téměř vždy pod maso. Nejpopulárnější je u nás doma klasický maďarský perkelt. Když použijete vykostěná kuřecí stehna, příprava bude opravdu rychlá. Jako přílohu můžete servírovat těstoviny nebo rýži, nejstylovější jsou ale halušky.

Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 45 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 4 porce

Na kuřecí perkelt

4 kuřecí stehenní řízky
2 cibule
3 rajčata
4 papriky
1 lžíce sádla
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžička soli
1 špetka pepře

Na halušky

2 vejce
200 ml vlažné vody
400 g polohrubé mouky
1 špetka soli
1 lžička sádla

Postup

Krok 1: Spařte rajčata, oloupejte je a odstraňte semínka, šťávu zachyťte. Z omytých paprik (do perkeltu patří zelené, tenkostěnné a případně i trochu štiplavé) odstraňte jádřinec a nakrájejte je na kolečka. Oloupanou cibuli nakrájejte na drobné kostičky.

Krok 2: Omyjte a osušte kuřecí stehna a nakrájejte je na kousky velikosti sousta.

Krok 3: Ve větším hrnci rozpalte sádlo na střední teplotu. Přidejte cibuli a opečte ji dosklovata. Poté vsypte maso, zvyšte teplotu, osolte, opepřete a nechte ho zatáhnout. Hrnec částečně stáhněte z plotny a přisypte mletou červenou papriku. Rozmíchejte ji v horkém tuku a maso podlijte opravdu malým množstvím vody.

Krok 4: Hrnec vraťte na oheň, přidejte papriky a rajčata i se šťávou, kterou pustila, přiklopte a duste do měkka, podle velikosti kousků to bude trvat tak 30–40 minut. V průběhu dušení maso občas jemně promíchejte a případně podlijte, vždy ale jenom takovým množstvím vlažné vody, aby se nepřipeklo.

Krok 5: Na halušky (recept na ty z brambor) dejte vařit velký hrnec vody. Do mísy rozklepněte obě vejce, přidejte 200 ml vody, osolte a promíchejte. Postupně přidávejte mouku tak, abyste získali měkké těsto.

Krok 6: Když začne voda vařit, řádně ji osolte a přes síto na halušky do ní protlačte těsto. Halušky v hrnci promíchejte vařečkou a chvíli povařte – stačí opravdu chvilička – hotové jsou, až vyplavou na hladinu.

Krok 7: Hotové halušky sceďte a buď okamžitě podávejte, nebo do nich přidejte lžičku sádla, aby se neslepily.

Můj tip: Když už děláte halušky, udělejte jich rovnou víc. Dobře se mrazí, nebo je můžete následující den servírovat s vajíčkem.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře