Kuřecí plátky se salsou verde

Salsa verde v překladu znamená zelená omáčka a vzhledem k její celosvětové oblíbenosti neexistuje jeden správný recept na tu pravou. Jinak se připravuje v Itálii, jinak ve Španělsku a jinak třeba v Argentině. Salsu verde si můžete připravit kdykoliv a z téměř čehokoliv zeleného. Bylinky rozmixujte s olejem a základ je hotový! Naše verze je se slupkami od okurek.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 10 minut
NÁROČNOST nízká

Na salsu verde

1 salátová okurka
1 hrst čerstvé máty
2 snítky čerstvého tymiánu
2 snítky saturejky
1 hrst čerstvých bylinek
75 ml panenského olivového oleje
šťáva z půlky limetky
sůl a pepř

Na maso

2 kuřecí prsní řízky
sůl a pepř
olej na smažení

Postup

Krok 1: Bylinky a slupky z kousku okurky (zbytek snězte nebo použijte do salátu) dejte do mixéru nebo sekáčku, zalijte je olivovým olejem a rozmixujte. Kromě zmíněných bylinek se hodí trocha oregana, pár listů bazalky, petrželka nebo klidně mrkvová nať. Osolte, opepřete, dochuťte limetkovou šťávou (nebo vinným octem) a je hotovo. Slupky z omytých okurek dodají omáčce úžasnou svěžest.

Krok 2: Kuřecí prsa naporcujte na medailonky, případně nižší plátky a z obou stran je osolte a opepřete. V pánvi na troše oleje nebo na grilu potřeném olejem pak maso z obou stran opékejte dozlatova.

Krok 3: Hotové kuřecí maso podávejte se salsou verde, jako příloha se hodí brambory, originální bramborové přílohy či bramborové hranolky nebo pečivo.

Tip: Do omáčky můžete rozmixovat i cibuli, pár listů mladé řepy nebo nať jarní cibulky. Italové přidávají i kapary a ančovičky, Mexičané se neobejdou bez koriandru a zelené chilli papričky, základem argentinské chimichurri verde je petrželka a česnek.
image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře