Když je venku hluboko pod nulou, používám při vaření suroviny, které tělo prohřejí zevnitř – takovou schopnost má třeba zázvor. Tohle Asií inspirované jídlo je navíc hotové do půl hodiny a suroviny nakoupíte v každém obchodě cestou z práce.
Ingredience pro: 2 porce
Na marinádu
5 cm čerstvého zázvoru
4 stroužky česneku
3 lžíce oleje
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička třtinového cukru
1 špetka soli
1 špetka pepře
Dále potřebujete
2 kuřecí prsa
1 lžička škrobu
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce sezamových semínek
1 svazek čerstvého koriandru
Postup
Krok 1: Na marinádu oloupejte kus zázvoru velký asi jako palec a nakrájejte ho na jemné nudličky. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. V nekovové míse dobře promíchejte olej, sójovou omáčku, citronovou šťávu a cukr. Přidejte česnek a zázvor, osolte a opepřete.
Krok 2: Kuřecí prsa opláchněte, osušte a nakrájejte na nudličky. Smíchejte s marinádou a nechte naložené v chladu přes noc, nebo hodinu na lince. Když pospícháte, můžete jídlo začít připravovat ihned – chuť ale nebude tak výrazná.
Krok 3: Rozpalte větší hlubší pánev a chvíli na ní nasucho opékejte sezamová semínka. Když se rozvoní a začnou hnědnout, přesuňte je na talířek (opravdu stačí do světlehnědé barvy, ještě dojdou). Uvolněnou pánev vytřete suchým ubrouskem, vsypte do ní naložené maso i s marinádou, stáhněte částečně plamen a za stálého míchání opékejte, až jsou prsa zvenku hnědá a uvnitř hotová – stačí pár minut.
Krok 4: Do mističky vlijte asi jeden decilitr studené vody a rozmíchejte v ní lžičku škrobu. Podlijte jím kuřecí nudličky, pořádně promíchejte, nechte zhoustnout a odstavte. Ochutnejte a šťávu dolaďte citronovou (nebo limetkovou) šťávou.
Krok 5: Podávejte s rýží, posypané opraženým sezamem a koriandrem.
Tip:
Takhle připravené kuře chutná i větším dětem. Připravujete-li pokrm pro milovníky ostřejších chutí, přidejte navrch chilli papričku a nakrájenou jarní cibulku.
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 15 minut
Náročnost nízká
Zdroj: prozeny.cz