Kuřecí prso plněné gorgonzolou s kapustou a pekanovými ořechy

Kuřecí kapsy plněné sýrem se vracejí na výsluní, ale nebyl by to Zdeněk Pohlreich, aby je nepřipravil neotřele a moderně. Pikantní gorgonzolu zjemňuje ricotta a mascarpone a místo smažených hranolků doplňuje křupavé kuře restovaná kapusta se špenátem, zdravá zimní zelenina, kterou většina lidí zná jen jako základ polévky nebo obal na masovou směs. Potenciál má ale na sólo.

Suroviny (4 porce)

Maso:

kuřecí prsa s kostí 4 ks (po 150 g)
gorgonzola 50 g
ricotta 100 g
mascarpone 1,5 lžíce
čerstvý tymián 4 snítky
pekanové ořechy 100 g
olivový olej 2 lžíce
zeleninový vývar 100 ml
máslo 1 lžíce
hladkolistá petržel, nasekaná 2 snítky
sůl a čerstvě namletý pepř

Zelenina:

kapusta 5 listů (150 g)
červená cibule 1 ks
máslo 1 lžíce
baby špenát 150 g
citronová šťáva 2 lžíce

Postup

Maso očistěte, odkrojte blanky a tenkým ostrým nožem vyřízněte směrem od kosti kapsu dlouhou zhruba 5 cm, ale neprořízněte do konce.

Gorgonzolu, ricottu a mascarpone prošlehejte a pomocí cukrářského sáčku naplňte směsí kuřecí kapsy. Otvor spíchněte párátkem, maso osolte, opepřete a vyskládejte vedle sebe do pekáče. Na každé položte snítku tymiánu. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 25 minut. Pekany rozprostřete na plech a pražte je v troubě zhruba 6 minut, až se rozvoní. Vyjměte je a nechte zchladnout.

Mezitím kapustové listy spařte ve vroucí vodě, zhruba 30 vteřin, zchlaďte je ve studené vodě, vyřízněte tvrdý střed a list nakrájejte na kousky velikosti sousta. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Na másle restujte cibuli 1 minutu, přidejte kapustu, opékejte 1 minutu, vsypte špenát, nechte zavadnout. Ochuťte solí a citronovou šťávou.

Upečené maso vyjměte a orestujte z obou stran v pánvi na oleji dozlatova, zhruba 5 minut při nejnižší teplotě.

Ořechy nasekejte nahrubo. Výpek promíchejte s vývarem, máslem, nadrobno nasekanou petrželkou a ořechy. Povařte 5 minut.

Z masa vytáhněte párátko, podávejte přelité omáčkou s pekany a restovanou zeleninou.

4 porce
do 1 hodiny
Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře