Kuřecí špízy satay s arašídovou omáčkou

Důležité upozornění: jakmile jednou ochutnáte arašídovou omáčku, už nebude cesty zpět! Je skvělá i k zelenině či restovanému tofu, ale spolu s kuřecími špízy satay si své místo ve vašem letošním grilovacím repertoáru najde téměř určitě.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 20 minut
NÁROČNOST nízká

Na špízy (rybí omáčku můžete vynechat)

600 g kuřecího masa
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
2 stroužky česneku
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička kurkumy
1 špetka chilli
1/2 limetky
100 ml kokosového mléka

Na omáčku (opět není nutné mít vše)

3 vrchovaté lžíce arašídového másla
150 ml kokosového mléka
1 lžíce sójové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
1/2 limetky
1 stroužek česneku
1 lžička čerstvého zázvoru
1 lžíce hnědého cukru

K podávání

čerstvý koriandr
limetka
čerstvá zelenina

Postup

Krok 1: Kuřecí prsa nebo stehenní řízky nakrájejte na asi 1,5 cm tlusté proužky a minimálně 30 minut, nebo i do druhého dne, je nechte marinovat ve směsi sójové a rybí omáčky, nasekaného česneku, sušeného nebo čerstvého zázvoru, kurkumy či kari, chilli dle chuti, limetkové šťávy a kokosového mléka.

Krok 2: V malém rendlíku smíchejte všechny suroviny na omáčku kromě limety: arašídové máslo, kokosové mléko, sójovou a rybí omáčku, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, cukr a opět takové množství chilli, co vám sedí.

Krok 3: Arašídovou směs za občasného míchání zahřejte až k bodu varu, hezky pak zhoustne. Vmíchejte necelou lžíci limetkové šťávy, ochutnejte a případně dochuťte.

Krok 4: Maso napíchejte na grilovací jehly nebo předem namočené špejle (tolik pak nehrozí jejich vzplanutí) a z obou stran pozvolna opečte. Já špízy dělala na grilu, ale zvládnete je samozřejmě i v troubě.

Krok 5: Podávejte s omáčkou, limetkou, koriandrem a čerstvou zeleninou nebo třeba se salátem z bílé ředkve.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře