Kvašená zelenina

Tenhle recept inspirovaný arménskou kuchyní sází na sílu přírody a funguje na podobném principu jako rychlokvašky

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 2–3litrovou sklenici
Doba přípravy: Do 20 minut 
+ kvašení nejméně týden
Příprava

Ingredience

2–4 malé, max. střední červené řepy, oloupané a nakrájené na kolečka
1/2 malého bílého zelí, nakrájená na klínky
200 g fazolových lusků (nejlépe barevné a tvarové směsi), zbavených konečků i stopek, podle potřeby nakrájených, aby se dobře vešly do sklenice
4 jarní cibulky
1 palička mléčného (nového) česneku, v celku, zbavená kořínků a vnějších obalů
50 g koprových květenství a/nebo nati
50 g nakrájeného čerstvého křenu
2 listy černého rybízu + 2 višňové listy + 1 list vinné révy
10 kuliček černého pepře
3 lžíce vločkové mořské soli nebo 2 vrchovaté lžíce jemně mleté nejodidované mořské soli

Příprava jídla

1 Většinu řepy dejte na dno sterilizované nahřáté zavařovací/nakládací sklenice (2- až 3litrové, záleží na tom, jak zeleninu skládáte), na ni prokládejte zelí, fazolky, jarní cibulky, česnek a kopr, křen a veškeré listy a zbylou řepu.

2 V rendlíku přiveďte k varu 1 litr vody s celým pepřem a se solí. Pak nálevem zalijte zeleninu ve sklenici tak, aby bylo všechno ponořené a nahoře zůstaly cca 3cm volné. Uzavřete a nechte stát na teplém místě (25°C) zhruba 2–3 dny, aby začalo kvasit. Potom přesuňte do chladničky (viz Tipy & triky níže). Neotevřené by mělo vydržet několik měsíců. Řepa postupně všechno (nejen nálev) obarví dorůžova.

NĚCO NAVÍC
Listy můžete různě kombinovat (nebo použít jenom vinné), pokud nemáte v dosahu žádné chemicky neošetřované ovocné stromy a keře, lze je nahradit například 2–3 snítkami celeru a 1–2 bobkovými listy.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře