Květák s mrkví v kari nálevu

Dejte pozor, ať to nepřeženete s ochutnáváním během přípravy. Po rozležení je totiž opravdu ještě lepší.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 3 sklenice po 500 ml
Doba přípravy: Do 20 minut 
+ rozležení 3 dny
Vaření 0:15

Ingredience

360 ml kvasného lihového (tedy obyčejného) octa
240 ml jablečného octa
250 g krupicového cukru
1 lžíce žlutého hořčičného semínka
1 lžíce kari koření, nejlépe madraského
1 lžíce jemnějšího chilli koření (viz Něco navíc)
1 lžíce vločkové mořské soli (nejodidované)
1/2 lžičky kuliček černého pepře
1 květák, nakrájený na drobné růžičky
3 střední mrkve, na cca 3cm kousky

Příprava jídla

1 V hrnci přiveďte k varu oba druhy octa, cukr, hořčičné semínko, kari i chilli koření, sůl a kuličky pepře. Vsypte květák a mrkev a nechte znovu dojít do varu. Pak ztlumte oheň na střední až mírný a vařte, aby zelenina byla al dente (provařená, ale ještě křehká/křupavá), asi 10 minut.

2 Děrovanou sběračkou rozdělte zeleninu do sklenic. Pomocí širokého trychtýře zalijte zeleninu horkým lákem, nahoře nechte cca 1/2cm volného prostoru. Uzavřete a nechte vychladnout. Uložte do chladničky, kde vydrží 3 týdny, ale jíst můžete už po třídenním rozležení.

NĚCO NAVÍC
Jestli nemáte rádi pálivé, můžete chilli koření vynechat. Anebo naopak můžete vynechat kari, aby chuť květáku hrála jen na sladkokyselo-pálivé notě. Koření ale můžete obměňovat podle vlastní fantazie – od věci není ani zavařovací klasika (pepř, nové koření, bobkový list, eventuálně kopr), ani experimenty typu provensálských bylinek.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře