Květák s parmazánem

Recept můžete snadno proměnit ve vegetariánský, stačí vynechat uzené maso či šunku a místo pravého Parmigiano Reggiano použít sýr s mikrobiálním syřidlem, například Gran Moravia.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 5 osob
Doba přípravy: Do 20 minut 
Pečení 0:30

Ingredience

1 velká růže květáku
sůl
100 g másla
30 g strouhané housky na formu (necelá 1 houska) + nasucho opražená strouhanka navrch
20 g parmazánu, nastrouhaného (nebo víc podle chuti)
125 ml mléka nebo zakysané smetany
1 žloutek
100 g uzeného masa nebo šunky, nakrájeného nadrobno a orestovaného
petrželka na posypání

Příprava jídla

1 V osolené vodě uvařte květák (ne úplně doměkka), rozeberte ho na jednotlivé růžičky a nechte okapat v sítu.

2 Velkou zapékací mísu, nejlépe porcelánovou, nebo více menších zapékacích misek či pánviček vhodných do trouby vymažte máslem, vysypte strouhanou houskou, poklaďte na dně květákem, ten posypte strouhaným sýrem, opět poklaďte květákem, dobře vše setřeste, pokapejte mlékem či zakysanou smetanou rozmíchanou se žloutkem, poklaďte kousky másla a pečte v dobře vyhřáté troubě (při 200°C) zhruba 1/2 hodiny. Upečený květák posypte uzeným masem či šunkou, nasekanou petrželkou a opraženou houskou.

NĚCO NAVÍC
K předváření květáku lze použít také vývar, z nějž budete vařit polévku. Nebo naopak lze polévku uvařit z vody od květáku. Pokud hodláte tekutinu z vaření květáku dále zužitkovat, vařte květák nakrájený na růžičky.
3 1 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře