Květákové kari po indicku s rýží

Říká se, že léto je skvělé období na odlehčení jídelníčku. No… Nevím, jak u vás, ale u nás se často griluje, a i když jako přílohu vždy podávám čerstvý salát, bez kusu masa se to neobejde. A pak večery u ohně a buřty a opečená slanina… Nedivím se, že po takovém víkendu má rodina chuť na něco bezmasého. Ráda jim připravím třeba tohle květákové kari. Syté a pikantní, ale zároveň lehké jídlo z jednoho hrnce. Díky bramborám ho můžete servírovat i samostatně, já k němu ale přiložím ještě misku rýže basmati, stejně jako v Indii, kde má tohle jídlo původ. Brambory tady totiž vystupují spíš v roli zeleniny, takže se chutě krásně doplňují a netlučou.

Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 30 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 6 porcí

Budete potřebovat:

2 lžíce oleje
1 ks cibule
2 stroužky česneku
1 kousek čerstvého zázvoru
1 ks červené chilli papričky
2 lžičky karí Madras
1 plechovka sterilovaných rajčat
1 ks malého květáku
6 ks brambor
1 hrst mraženého hrášku
1 lžička soli
2 snítky čerstvého koriandru

K podávání:

1 hrnek rýže basmati

Postup přípravy

Krok 1: Oloupejte a nakrájejte cibuli na půlměsíčky. Očistěte kousek zázvoru a nastrouhejte ho na jemno. Prolisujte česnek. Ve větším hlubším kastrolu rozpalte olej a opečte na něm cibuli do sklovata. Přidejte česnek, zázvor, kari koření a nakrájenou chilli papričku podle chuti a také krátce opečte. Do hrnce vlijte plechovku sterilovaných rajčat (nejlepší jsou krájená, když máte rajčata v celku, nakrájejte je na kostičky). Přidejte jednu plechovku vody, promíchejte a osolte.

Krok 2: Brambory oškrábejte, nakrájejte na větší kousky, přidejte do hrnce a vařte na mírném plameni. Teď si připravte květák: očistěte ho a rozeberte na malé růžičky. I ty přidejte do hrnce a vařte za občasného míchání do doby, až bude květák i brambory měkké a omáčka zhoustne. Na závěr vhoďte do hrnce hrst mladého hrášku – může být i mrazený – a krátce ho povařte.

Krok 3: Hotové kari případně přiostřete ještě kouskem chilli papričky, posypte čerstvým koriandrem a podávejte s rýží basmati.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře