Květákové placičky bez mouky

Pokaždé, když květákové placičky připravuji, ptám se, proč je vlastně nedělám častěji. Nenechte se odradit krátkým předvařením květáku, i tak totiž máte těsto poměrně rychle hotové. Místo mouky se do něj dávají mnohem zdravější ovesné vločky, které spolu se sýrem i dobře zasytí.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 20 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 4 porce

1 květák
1/2 lžičky kmínu
2 vejce
80 g jemných vloček
100 g strouhaného sýru
2 jarní cibulky
2 stroužky česneku
sůl a pepř
petrželka
tuk na smažení

Na dip

1 kelímek řeckého jogurtu
sůl a pepř
1 hrst čerstvých bylinek
1 lžíce citronové šťávy
1 stroužek česneku

Postup

Krok 1: Květák rozeberte na růžičky a košťály pokrájejte – ty potřebují více času, proto je lepší je mít na menší kousky. Vhoďte do osolené vroucí vody s kmínem a 5 minut povařte na skus. Sceďte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Krok 2: Mezitím smíchejte vejce (na velký květák dejte klidně 3) s vločkami, aby pěkně změkly a placičky pak lépe držely. Přidejte sýr (gouda, ementál, eidam), nasekané jarní cibulky, prolisovaný česnek, malou lžičku soli a pořádnou dávku čerstvě mletého pepře. Dobrá je i petržel či pažitka.

Krok 3: Květák rozmačkejte šťouchadlem na brambory a smíchejte s vločkovou směsí. Rukama nebo lžící tvořte malé placky, které smažte v dostatečné vrstvě oleje nebo sádla (to jim dodá skvělou chuť!) dozlatova.

Krok 4: Podávejte s dipem z jogurtu smíchaného s nasekanými bylinkami (máta, kopr, pažitka, oregano…) a ochuceného trochou soli a pepře, citronovou šťávou a prolisovaným česnekem.

Tip: Placičky pěkně drží, ale pokud chcete do těsta přidat trochu mouky, bude se vám s ním lépe pracovat. Placky s bezlepkovými vločkami však můžou i celiaci.
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře