Nadýchané buchty jako od babičky miluje snad každý. Tyhle jsou, pro někoho možná netradičně, plněné borůvkami a dokonale ladí s vanilkovou omáčkou. Tak potěšte svoje chuťové pohárky!
DOBA PŘÍPRAVY 30 minut DOBA VAŘENÍ 40 minut NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 20 buchet
Na těsto
500 g hladké mouky
300 ml mléka
20 g čerstvého droždí
50 g krupicového cukru
1 lžička citronové kůry
60 g másla
2 žloutky
2 lžíce rumu
sůl
máslo na vymazání
Na dohotovení
500 g borůvek
250 ml smetany ke šlehání 30%
2 žloutky
30 g cukru
drcená vanilka
Postup
Krok 1: Mléko zahřejte a rozdrobte do něj droždí. Přidejte trochu cukru a tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Nechte vzejít kvásek.
Krok 2: Z množství mouky oddělte ještě lžíci a zbytek nasypte do mísy. Promíchejte ji se špetkou soli, citronovou kůrou a zbylým cukrem. Přidejte žloutky, rum a rozpuštěné máslo. Nakonec vmíchejte kvásek a vše promíchejte.
Krok 3: Vypracujte hladké těsto bez hrudek. Poprašte ho lžící mouky, kterou jste si dali předtím na stranu, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 40 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Krok 4: Poté těsto rozdělte na 18–20 dílků. Do každého vždy zabalte lžíci borůvek. Buchty skládejte vedle sebe do máslem vymazaného pekáčku. Potřete je zbylým máslem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 35 až 40 minut dozlatova.
Krok 5: Mezitím připravte vanilkovou omáčku. V rendlíku zahřejte smetanu s cukrem a trochou drcené vanilky. V hrnečku rozšlehejte žloutky a přidejte k nim pár lžic zahřáté smetany. Promíchejte, a pak vše nalijte zpět do rendlíku. Metličkou míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
Krok 6: Dozlatova upečené borůvkové buchty podávejte přelité vanilkovou omáčkou.