Kynuté šátečky s hruškovou náplní

Z kynutého těsta se dá připravit lecjaká dobrota, tak proč si tentokrát nedopřát šátečky. Dnes však zapomeňte na náplně, jako je tvaroh nebo povidla, a připravte si dušené hrušky s voňavým kořením. To jim dodá ten pravý šmrnc!

Ingredience pro: 25 šátečků

Na těsto

250 g hladké mouky
20 g čerstvého droždí
100 g cukru krupice
200 ml vlažného mléka
50 g rozpuštěného másla
1 vanilkový cukr

Na náplň

3 hrušky
3 lžíce třtinového cukru
3/4 lžičky perníkového koření
1/4 lžičky mleté skořice
kůra z půlky citronu

Na zpracování, pečení a k podávání

hladká mouka na podsypávání
máslo na vymazání
1 vejce na potření
moučkový cukr

Postup

Krok 1: Do mísy nasypte mouku a doprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, zalijte trochou vlažného mléka a vidličkou promíchejte s trochou okolní mouky, až vznikne těstíčko. Překryjte čistou utěrkou a nechte asi deset minut vzejít kvásek.

Krok 2: Když těstíčko nakyne, přidejte zbytek cukru, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo a zbytek mléka a zadělejte hladké pružné těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Krok 3: Mezitím si připravte náplň. Očištěné hrušky nastrouhejte nahrubo a dejte je do kastrolku. Přidejte cukr, koření a citronovou kůru, promíchejte a začněte pomalu dusit – hrušky pustí dostatek šťávy, není potřeba je podlévat víc než 2–3 lžícemi vody. Když jsou hrušky měkké, odstavte je a nechte vychladnout.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře