Kynuté šneky s tvarohem a pudinkem

V receptech na kynuté pečivo se často píše, že vydrží dlouho vláčné – a zřídkakdy je to pravda. Kynuté buchty a koláče jsou zkrátka nejchutnější v den, kdy se upečou. Za tenhle recept dám ale ruku do ohně: šneky jsou měkké a nadýchané ještě druhý den. Podávám je jako lehký druhý chod po syté polévce nebo jako vydatnou svačinu pro hordu kluků z okolí.

Ingredience pro: 24 kusů

Na těsto:

500 g hladké mouky
70 g cukru moučka
250 ml mléka
30 g čerstvého droždí
70 g másla
2 žloutky
1 špetka soli

Na náplň:

1 hrst sušených brusinek
400 ml mléka
1 ks vanilkového pudinku
2 lžíce cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
250 g jemného tvarohu

Na potření těsta:

1 ks vejce

Postup

Krok 1: Propláchněte sušené brusinky a namočte je do vody (můžete ale použít i čaj nebo rum). Odeberte z mléka na těsto asi 100 ml, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a nechte ho mírně zchladnout.

Krok 2: Do velké mísy prosejte mouku a moučkový cukr, přidejte vzešlý kvásek a zbylé mléko, rozpuštěné máslo, žloutky a špetku soli a vypracujte měkké, ale nelepivé těsto – možná budete potřebovat přidat ještě lžíci mouky. Vypracované těsto poprašte moukou a nechte v teple kynout asi hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.

Krok 3: Zatím, co těsto kyne, uvařte hustý a ne příliš sladký pudink. Postupujte podle návodu na obalu, použijte však jenom 400 ml mléka a 2 lžíce cukru. Uvařený pudink nechte vychladnout, často ho při tom míchejte. V míse rozšlehejte jemný tvaroh s vanilkovým extraktem a postupně do něj zašlehejte pudink.

Krok 4: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vykynuté těsto vyklopte na vál poprášený moukou a rozválejte na tenkou placku. Tu bohatě potřete připravenou náplní (jednu delší část nechte nepotřenou asi 5 cm od okraje), posypte brusinkami a zarolujte jako šneka tak, aby roládu uzavřela nepotřená část. Velmi ostrým nožem krájejte na kolečka a klaďte na plech vyložený papírem na pečení. Mezi šneky nechte rozestupy, v troubě nabudou. Povrch potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte asi 25 minut, až šneky zezlátnou. Podávejte posypané moučkovým cukrem.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře