Kynutý koláč na plech s tvarohem, ovocem a drobenkou

Naše požadavky na kynutý koláč jsou přesně dva: těsta musí být výrazně méně než vrstvy náplně a drobenky a nesmí se šetřit na másle, cukru ani rumu. Dietu odkládáme na neurčito, tenhle voňavý ovocný koláč si rozhodně zaslouží chvilku pozornosti.

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 25 minut
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 2 plechy

Na těsto

500 g hladké mouky
60 g cukru krupice
30 g čerstvého droždí
150 ml vlažného mléka
1 vejce
1 citron
1 špetka soli
125 g rozpuštěného másla

Na tvaroh a náplň (ovoce čerstvé, kompotované či mrazené)

750 g tučného tvarohu
100 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce
ovoce

Na drobenku

60 g másla
70 g cukru krupice
110 g hrubé mouky

Na přelití

80 ml tuzemského rumu
80 g másla
moučkový cukr na posypání

Postup

Krok 1: Do velké mísy odměřte mouku a cukr. Ovoce se hodí jak čerstvé, tak mrazené či kompotované

Krok 2: Rozdrobené droždí míchejte se lžící cukru, co jste odebrali z mísy, dokud se nerozpustí. Pak do něj vmíchejte polovinu teplého mléka a 2 lžíce mouky z mísy a nechte 10 minut v teple vzejít. Já na to používám lehce vyhřátou a vypnutou troubu

Krok 3: K mouce s cukrem přidejte sůl, nastrouhanou kůru z odrhnutého citronu (jen její žlutou část, bílá je hořká), vzešlý kvásek, vejce, zbytek mléka a rozpuštěné máslo.

Krok 4: Rukama nebo v robotu těsto 10 minut hněťte, až je pěkně hladké, přikryjte ho utěrkou a nechte v teple hodinu kynout.

Krok 5: Mezitím prošlehejte tvaroh s cukrem, vanilkou a vejcem a z másla, cukru a hrubé či polohrubé mouky udělejte drobenku.

Krok 6: Vykynuté těsto rozdělte na dvě (pokud máte hodně velké plechy) nebo tři části a rozválejte je na tenké obdélníky.

Krok 7: Na pláty rozdělte tvarohovou náplň, hojně ho obložte ovocem a posypejte drobenkou. Nechte ještě alespoň 20 minut kynout a pak už při 180 °C pečte zhruba 20 minut dozlatova – špejlí zkontrolujte, jestli je střed propečený.

Krok 8: Ihned po vytažení z trouby koláče hojně zalijte rozpuštěným máslem rozmíchaným s rumem a posypejte moučkovým cukrem.

Krok 9: Teď přichází to nejtěžší z celého procesu: ochránit ještě teplý koláč před náletem!

Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/kynuty-kolac-na-plech-s-tvarohem-ovocem-a-drobenkou-71046
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře