Kynutý koláč s tvarohem a švestkami

Klasika, která nikdy nezklame – to je kynutý koláč s ovocem a drobenkou. Co takhle klasický švestkový koláč doplnit ještě tvarohem? Garantujeme, že zmizí rychlostí blesku.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 20 minut
NÁROČNOST střední

Ingredience pro: 1 forma o průměru 28 cm

Na těsto

10 g čerstvého droždí
150 ml mléka
2 lžíce cukru krupice
100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
1 žloutek
1 špetka soli
2 lžíce rozpuštěného másla

Na náplň

250 g plnotučného tvarohu
1 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžíce jemně mletých mandlí
10 švestek

Na drobenku

50 g měkkého másla
50 g hrubé mouky
50 g cukru krupice
Na formu a zpracování
máslo na vymazání
hladká mouka na podsypávání

Postup

Krok 1: Droždí rozmíchejte v troše vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím do mísy nasypte oba druhy mouky, přidejte žloutek, zbylé mléko a cukr, sůl a vlažné rozpuštěné máslo. Nakonec vlijte vzešlý kvásek a vypracujte hladké pružné těsto – v robotu při nízkých otáčkách to trvá asi deset minut, ručně vařečkou o něco déle.

Krok 2: Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout – mělo by zdvojnásobit objem. Zatím si připravte náplň a drobenku. Tvaroh smíchejte s oběma druhy cukru a mletými mandlemi, podle potřeby jej můžete mírně naředit kapkou mléka, musí však zůstat tuhý. Švestky vypeckujte a rozpulte.

Krok 3: Měkké máslo v misce prsty vypracujte s moukou a cukrem, až vznikne jemná drobenka.

Krok 4: Troubu zapněte na 180 °C, koláčovou formu vymažte. Vykynuté těsto na lehce pomoučněné pracovní ploše propracujte rukama a vytvarujte placku. Prsty ji rozmačkejte po celé ploše formy, na krajích nechte těsto trochu vyšší – zejména pokud máte rádi vypečené okraje. Na těsto rozprostřete na několik míst tvarohovou náplň, vzniklé mezery zaplňte rozpůlenými švestkami řezem nahoru.

Krok 5: Na závěr koláč posypejte drobenkou a pečte asi 20 minut dozlatova. Nechte lehce zchladnout a klidně ještě horké podávejte.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře