Prvním makovým koláčem se švestkami pro mě začíná konec léta. Napeču plný plech a obvykle hned další – tenhle moučník chutná všem a nikdy ho není dost. Když ale čekám hosty, vyměním plech za elegantnější koláčovou formu a místo tradičního rumu přidám do makové náplně pořádný šplouch mandlovice. Neodolají ani ti, kteří jsou na dietě.
DOBA PŘÍPRAVY 25 minut DOBA VAŘENÍ 40 minut NÁROČNOST střední Ingredience pro: 28 cm průměr formy
Na těsto
180 ml mléka
20 g čerstvého droždí
1 lžička pískového cukru
280 g hladké mouky
50 g másla
1 žloutek
1 špetka soli
Na makovou náplň
250 ml mléka
200 g mletého máku
60 g pískového cukru
1 lžička mleté skořice
2 lžíce mandlovice
Na drobenku
120 g hrubé mouky
60 g pískového cukru
80 g másla
Na dokončení
800 g švestek
20 g másla na vymazání
Postup
Krok 1: Zahřejte mléko na teplotu těla, rozmíchejte v něm droždí a lžičku cukru a nechte chvíli vzejít kvásek. Mezitím prosejte do mísy robotu mouku a v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo a nechte ho mírně zchladnout.
Krok 2: K mouce přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, žloutek a špetku soli a vypracujte spíše řidší těsto, nechte asi 40 minut kynout a mezitím si připravte makovou nádivku.
Krok 3: Do menšího rendlíku vlijte mléko, přidejte mletý mák, cukr a špetku skořice. Pomalu zahřívejte a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí, potrvá to jenom chviličku. Odstavte a vmíchejte mandlovici.
Krok 4: Na drobenku dejte do misky mouku a cukr, přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a prsty propracujte na sypkou drobenku
Krok 5: Omyjte a osušte švestky a podle velikosti je rozkrájejte na poloviny nebo na čtvrtiny. Předehřejte troubu na 180 stupňů, koláčovou formu vymažte změklým máslem.
Krok 6: Vykynuté těsto dejte do vymazané formy a prsty ho roztlačte až do okrajů – rádo se vrací zpět, buďte trpěliví. Na koláč rozprostřete makovou náplň a hustě ji poklaďte švestkami, vrch posypte drobenkou. Pečte ve vyhřáté troubě 30 až 40 minut. Před podáváním nechte chvíli zchladnout.