Kynutý věnec s ořechy

Dokonalý moučník na neděli? Vyzkoušejte kynutý věnec, který voní po skořici a je plný ořechů, ochucený kakaem a během chvilky se po něm zapráší.

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 40 minut
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 22 cm průměr formy

Na těsto

500 g hladké mouky
250 ml mléka
1 vejce
1 žloutek
50 g másla
1 banán
20 g čerstvého droždí
50 g cukru

Na dohotovení

3 lžíce třtinového cukru
1 lžíce holandského kakaa
1 hrnek sekaných vlašských ořechů
1 lžíce mleté skořice
50 g másla
1 vejce na potření

Postup

Krok 1: Mléko zahřejte, rozdrobte do něj droždí, přidejte trošku mouky, cukru a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

Krok 2: Mezitím do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, rozmačkaný zralý banán, změklé máslo, vejce a žloutek. Pak přidejte hotový kvásek a vše důkladně propracujte. Bochník těsta nechte v míse, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout asi 45 minut.

Krok 3: Po vykynutí rozdělte těsto na 3 díly. Z každého vyválejte obdélník o velikosti přibližně 10 x 30 cm. Každý díl potřete rozpuštěným máslem, posypte cukrem, kakaem, skořicí a ořechy.

Krok 4: Všechny tři díly pak jednotlivě zatočte z delší strany do válečku. Po delší straně pak každý díl ještě ostrým nožem nařízněte. Věnec tak bude mít pestřejší strukturu. Z válečků pak upleťte cop. Přeneste ho do kulaté formy. Doprostřed vložte skleničku nebo použijte na věnec nízkou bábovkovou formu s vyjímatelným dnem.

Krok 5: Věnec nakonec potřete vejcem a posypte zbylými ořechy. Nechte ještě kynout 15 minut a poté vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Věnec pečte dozlatova asi 40 minut.

0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře