Lahodná hamburská pečeně na smetaně

Na smetaně se dá dělat klasická svíčková či jiný kus hovězího, králík, drůbež a zvěřina – a samozřejmě i vepřové. Když maso prošpikujete šunkou a kyselou okurkou, je na světě oblíbená hamburská kýta.

Ingredience pro: 4 porce

700 g vepřové kýty
75 g šunky v celku
2 kyselé okurky
2 lžíce sádla
1 cibule
2 mrkve
1 petržel
200 g celeru
1/2 lžičky celého černého pepře
4 kuličky celého nového koření
2 bobkové listy
1/2 citronu
1 lžíce hladké mouky
200 ml smetany ke šlehání 30%
sůl

Postup

Krok 1: Maso zvolte ideálně z ořechu, dobrá hamburská ale bude z jakéhokoliv kousku vepřové kýty. Šunku a kyselou okurku nakrájejte na špalíčky a maso jimi pomocí nože s dlouhým tenkým ostřím prošpikujte. Pak ho ze všech stran nasolte. Aby při úpravě neztratila pečeně tvar, je dobré ji svázat kuchyňským provázkem.

Krok 2: Všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky. Jestli máte rádi hodně omáčky, použijte jí klidně víc. Troubu zapněte na 160 °C. V pekáči rozpalte kousek sádla a maso na něm ze všech stran opečte dozlatova. Pak ho vyjměte, odložte na chvíli stranou a ve výpeku osmažte pokrájenou zeleninu. Přidejte koření, na čtvrtky nakrájený omytý citron a vraťte zpět maso. Podlijte asi decilitrem vody, přiklopte poklicí nebo přikryjte alobalem a vložte do trouby. Za občasného přelití (a případného podlití ještě trochou vody) pečte asi 2,5 hodiny doměkka.

Krok 3: Upečené maso, koření i citron vyjměte z pekáče. Pekáč dejte na plotnu, výpek se zeleninou zaprašte hladkou moukou a na mírném plameni asi 15 minut provařte. Pak omáčku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu a ještě přibližně 10 minut povařte. Podle potřeby dochuťte solí a citronovou šťávou.

Krok 4: Plátky masa podávejte s omáčkou a kynutým knedlíkem

Doba přípravy 35 minut
Doba vaření 3 hodiny
Náročnost střední
Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře