Laskonka v novém kabátku… Skleněném!
Náročnost: Snadné Počet porcí: Na 6 pohárů Doba přípravy: Do 20 minut + chladnutí + vaření Pečení 0:15
Ingredience
300 g kokosek, větší nalámané tekutý karamel (či poleva) podle chuti
400 g smetany ke šlehání, ušlehané dotuha
NA KRÉM
400 ml mléka
20 g krupicového cukru
2 žloutky z velkých vajec
30 g kukuřičného škrobu
1 lžíce másla, změklého
100 g hotového griliáše, kupovaného (prodává např. Monaco) nebo domácího (viz Něco navíc) + navíc na ozdobení
NA KARAMELIZOVANÉ KOKOSOVÉ CHIPSY
75 g kokosových lupínků
25 g kokosového nebo javorového sirupu
1 g mořské soli
Příprava jídla
1 Připravte krém. Dvě třetiny mléka vlijte do rendlíku a přiveďte k varu. Vsypte cukr, promíchejte a stáhněte rendlík z plotny. Ve větší žáruvzdorné misce ve zbylém mléce rozšlehejte žloutky a škrob. Za stálého míchání tenkým pramínkem vlévejte horké mléko ke žloutkovo-škrobové směsi. Když je vše dokonale rozmíchané, vlijte zpět do rendlíku, vraťte na plotnu a za stálého míchání zahřívejte při střední teplotě do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte máslo a nechte za občasného míchání zcela vychladnout. Vmíchejte griliáš.
2 Troubu vyhřejte na 120°C. Kokosové lupínky smíchejte s kokosovým sirupem a solí a rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem. Pražte dozlatova asi 15 minut. Nechte vychladnout.
3 Do skleniček navrstvěte kokosky, kara- mel a griliášový krém. Pohár zakončete šlehačkou a posypte griliášem a kokosový- mi chipsy.