Laskonkový pohár

Laskonkový pohár

Laskonka v novém kabátku… Skleněném!

Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 6 pohárů
Doba přípravy: Do 20 minut 
+ chladnutí + vaření
Pečení 0:15

Ingredience

300 g kokosek, větší nalámané tekutý karamel (či poleva) podle chuti
400 g smetany ke šlehání, ušlehané dotuha

NA KRÉM

400 ml mléka
20 g krupicového cukru
2 žloutky z velkých vajec
30 g kukuřičného škrobu
1 lžíce másla, změklého
100 g hotového griliáše, kupovaného (prodává např. Monaco) nebo domácího (viz Něco navíc) + navíc na ozdobení

NA KARAMELIZOVANÉ KOKOSOVÉ CHIPSY

75 g kokosových lupínků
25 g kokosového nebo javorového sirupu
1 g mořské soli

Příprava jídla

1 Připravte krém. Dvě třetiny mléka vlijte do rendlíku a přiveďte k varu. Vsypte cukr, promíchejte a stáhněte rendlík z plotny. Ve větší žáruvzdorné misce ve zbylém mléce rozšlehejte žloutky a škrob. Za stálého míchání tenkým pramínkem vlévejte horké mléko ke žloutkovo-škrobové směsi. Když je vše dokonale rozmíchané, vlijte zpět do rendlíku, vraťte na plotnu a za stálého míchání zahřívejte při střední teplotě do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte máslo a nechte za občasného míchání zcela vychladnout. Vmíchejte griliáš.

2 Troubu vyhřejte na 120°C. Kokosové lupínky smíchejte s kokosovým sirupem a solí a rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem. Pražte dozlatova asi 15 minut. Nechte vychladnout.

3 Do skleniček navrstvěte kokosky, kara- mel a griliášový krém. Pohár zakončete šlehačkou a posypte griliášem a kokosový- mi chipsy.

NĚCO NAVÍC
Domácí griliáš: Na pánvi nebo v troubě při 140°C nasucho opražte 80 g lískových oříšků dozlatova. Promněte je v utěrce a zbavte slupek. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit 150 g krupicového cukru na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete tak, aby byly oříšky v jedné vrstvě. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru rozmixujte.
image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře