Jemné drobečky zeleného korpusu, kterými je tenhle jednoduchý dort ozdobený, opravdu vypadají jako svěží mech. Když přidáte hrst drobného ovoce, iluze lesa bude dokonalá. A vsadím se, že nikdo nepozná, že dezert za svou barvu vděčí opravdu velké hrsti špenátových listů.
DOBA PŘÍPRAVY 30 minut DOBA VAŘENÍ 20 minut NÁROČNOST nízká
Ingredience pro 1 dort
Na těsto budete potřebovat
120 g listového špenátu
5 vajec
200 g cukru krupice
120 ml oleje
1 lžička vanilkového extraktu
350 g polohrubé mouky
1 sáček prášku do pečiva
1 špetka soli
Na krém
250 g mascarpone
500 ml 40% smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce cukru moučka
Na dokončení
3 lžíce kyselejší marmelády
1 hrst borůvek
1 granátové jablko
Půvab dortu spočívá především v jeho netradiční barvě. Když ho upečete v dortové formě, bude sice stejně chutný, nadýchaný a šťavnatý, barva se ale „zatáhne“ a na povrchu bude lehce do hněda. Peču ho proto na plechu a dortové korpusy potom vyřežu nožem.
Postup
Krok 1: Plech s vyšším okrajem vyložte papírem na pečení a troubu předehřejte na 180 stupňů. Špenát opláchněte pod tekoucí vodou a nechte pořádně okapat. Okapaný rozmixujte na hladkou kaši, dejte ho na sítko a nechte vykapat přebytečnou tekutinu.
Krok 2: Do mísy rozklepněte celá vejce, přidejte cukr, špetku soli a intenzivně šlehejte do husté světlé pěny. Za stálého šlehání postupně přilévejte olej a nakonec zašlehejte vanilkový extrakt a vmíchejte vykapanou špenátovou kaši.
Krok 3: Do hmoty zlehka vmíchejte mouku a prášek do pečiva, těsto vlijte na plech a zvolna pečte na 180 stupňů asi 20 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Nechte zchladnou.
Krok 4: Na krém dejte do mísy vychlazené mascarpone a začněte šlehat. Přidejte vychlazenou smetanu, cukr a vanilkový extrakt a šlehejte do zhoustnutí.
Krok 5: Z vychlazeného těsta vyřežte pomocí velkého talíře nebo dortové formy dva kulaté dortové korpusy. První umístěte na dortový podnos a potřete ho vrstvou červené marmelády. Naneste polovinu krému a přiklopte druhým korpusem. Vrch potřete zbylým krémem a hustě posypte rozdrobenými okrojky korpusu. Ozdobte drobným ovocem, nechte chvíli proležet a podávejte.