Letní ovocný dort s krémem z jogurtu

Letní ovocný dort s krémem z jogurtu

Jediné, na co u tohohle dortíku musíte myslet dopředu, je nechat vykapat řecký jogurt. Připravíte z něj totiž báječnou náplň, kterou stačí jen dosladit trochou medu a lehký krém máte na světě. Pak už stačí přidat jen vláčný, taktéž jogurtový korpus a čerstvé ovoce!

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 25 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm

Na krém

750 g bílého řeckého jogurtu
3 lžíce medu
1 lžička vanilkového extraktu

Na těsto

200 g másla
120 g cukru krupice
3 vejce
250 g bílého řeckého jogurtu
1 pomeranč
120 g hladké mouky
100 g jemných ovesných vloček
1 lžička jedlé sody
1 špetka soli
30 g máku

Na ozdobu

2 hrnky čerstvého ovoce

Na vymazání

tuk na vymazání
polohrubá mouka na vysypání

Postup

Krok 1: Den dopředu nechte v utěrce a cedníku vykapat 750 g řeckého (ale ne odtučněného!) jogurtu.

Krok 2: Druhý den už ho jen lehce vyždímejte, přidejte vanilkový extrakt a med dle chuti.

Krok 3: Na těsto utřete změklé máslo s cukrem a solí a postupně zapracujte vejce a jogurt.

Krok 4: Přidejte kůru a šťávu z jednoho pomeranče, mouku, vločky, mák a jedlou sodu.

Krok 5: Těsto rozetřete do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a při 180 °C pečte 25 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout a rozkrojte napůl. Použít můžete i kulatou formu a korpus pak jednou prokrojit.

Krok 6: Korpus potřete polovinou krému a poklaďte sezonním ovocem (nektarinky, meruňky, borůvky, višně, jahody, blumy, maliny, ostružiny…).

Krok 7: Druhý korpus potřete zbylým jogurtem, přiklopte na první a také dozdobte ovocem.

Krok 8: Dortík se nejlépe krájí až po zatuhnutí v chladu, ale kdo by to vydržel?

Tip: V tomto receptu mák přidávám spíš kvůli barvě a příjemnému křupání. I tak ale vždy sahejte raději po českém modrém máku, který je chutnější a zdravější než jiný, navíc často míchaný s mákem technickým.
image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře