Lexikon koření a bylinek – tipy pro používání

Kdo v dnešní době v kuchyni nepoužívá čerstvé bylinky a rozmanité koření, neví, o co přichází. Víte, na co můžete kterou bylinku nebo koření použít a jak přesně chutná?

Anýz

Chuť anýzu připomíná fenykl. Jeho listy však mají jemnější aroma a anýzová semena se používají do pečiva a sladkostí.

Badyán

Mletá semena badyánu se přidávají do perníků, ale můžete jimi také ozvláštnit chuť kávy nebo čaje.

Bazalka

Těsně před podáváním pokrmu přidejte bazalku. Vždy ji promněte mezi prsty, aby se uvolnila a naplno rozvinula její vůně a kořenitě chladivá chuť.

Bílý pepř

Bílý pepř je aromatičtější, ale jemnější než černý pepř. Používejte ho tam, kde by barva koření neměla rušit celkový dojem, jako jsou například bílé omáčky.

Celer

Z celeru se v kuchyni používá vše – jak nať, tak i kořen. Můžete ho přidávat do polévek a masitých pokrmů se zeleninou. Celerové semeno má pronikavou hořkou chuť a proto jej dávkujte velmi opatrně.

Chilli papričky

Toto pálivé koření podporuje spalování tuků a povzbuzuje látkovou výměnu, ale jestliže máte problém se žaludkem, raději ho nepoužívejte. Čím jsou chilli papričky tmavší, tím jsou pálivější.

Kardamon

Kardamon velmi rychle ztrácí aroma, proto jej kupujte pouze v malém množství, nejlépe celé tobolky, které rozemelte až při použití. Koření se jím například chléb, sladkosti, koláče, uzeniny a patří do správného indického pilafu. Zlepšuje zrak a uklidňuje nervy. Kardamon malabarský patří k nejdražším kořením.

Kari

Kari dodává jídlu skvělou chuť a krásnou barvu. Nesmí se však dlouho nebo prudce smažit, jídlo by pak mělo nahořklou chuť.

Kayenský pepř

Kayenský pepř jsou vlastně sušené rozemleté chilli papričky a nemá tedy nic společného s černým nebo bílým pepřem. Dávkujte jej proto velmi opatrně.

Kopr

Jemně nakrájený kopr můžete použít do všech omáček s kysanou smetanou, do rybích pokrmů a zeleninových salátů. Do pokrmů jej přidávejte těsně před podáváním. Pro uskladnění je nejlepší kopr zmrazit – takto si zachová své aroma.

Koriandr

Semínka koriandru jsou jemně pikantní a lístky mírně slané. Používejte jej do tmavých omáček a k tmavých druhům masa. Vynikne též v jídlech se zelím nebo v luštěninách.

Kurkuma

Hlavní součástí směsi kari je kurkuma, která silně barví. Mletá kurkuma ale rychle ztrácí aroma, proto ji kupujte v malém množství. Můžete s ní ozvláštnit jakékoliv jídlo, například dušený květák, míchaná vajíčka, rýži, kuře i zelí.

Majoránka

Majoránku používejte na dochucení polévek, omáček, masitých jídel, bramboráku. Majoránka je také hlavní přísadou zabijačkových specialit. Uchovávejte ji sušenou, protože mražená ztrácí aroma.

Muškát

Toto koření přidávejte do jídla po špetkách, jinak dostane mýdlovou chuť. Muškátový oříšek obsahuje látku, která ve větším množství může vyvolat stav omámení. Přidávejte ho do jídla až ke konci vaření, protože vysoká teplota ničí jeho chuť.

Muškátový květ je ideální koření do pokrmů z ryb, bramborových jídel, zeleninových jídel, hovězího masa a bešamelové omáčky.

Pažitka

Pažitku pravidelně zastřihávejte, protože mladší pažitka je jemnější a výraznější. Konzumujte ji pouze čerstvou. Posypat s ní můžete jakékoliv hotové jídlo.

Petrželová nať

Tato rostlina obsahuje vitamín C a čistí krev. K přípravě jídel můžete použít jak nať, tak i kořen. Aby vám nať vydržela co nejdéle čerstvá, uchovávejte ji v uzavřené nádobě v lednici.

Rozmarýn

Rozmarýn přidávejte do pokrmu již během vaření, aby se plně rozvinula jeho chuť.

Saturejka

V kuchyni se používá čerstvá i sušená k ochucení steaků, grilovaných mas i ryb a nezbytná je i při přípravě divočiny. Přidáváme ji také při vaření potravin, které způsobují nadýmání. Musíte však dávat pozor, aby saturejka nepřebyla chuť samotného jídla.

Sůl

Pokud přidáte do soli několik zrnek rýže, sůl neztvrdne.

Tymián

Tymián přidávejte do pokrmů hned na začátku vaření, aby se nádherně rozvinula jeho vůně i chuť. Tato bylinka patří k nejpoužívanějším bylinám v naší kuchyni. Neztratí se prostě v ničem (paštiky, marinády, nádivky, na pečení, grilování či dušení). Uvařit si z ní můžete také osvěžující léčivý čaj.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře