Listový koláč s nektarinkami a vinným želé

Začátek školního roku hlásá, že broskve a nektarinky jsou v plné polní. Dopřejte si chuť šťavnatých čerstvých nektarinek i v koláči: tentokrát velmi netradičním, jen s jednoduchým želé z bílého či růžového vína

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 2 porce

Na koláč (2 formy)

150 g listového těsta
1 nektarinka
1 lžíce cukru krupice
čerstvý tymián
meduňka
suché luštěniny na pečení

Na želé

200 ml bílého vína
4 lžíce cukru krupice
2 plátky želatiny

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Listové těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru, případně na ploše podsypané hladkou moukou, na asi 3 mm silný plát.

Krok 2: Z těsta vykrojte dvě placky do malých nízkých formiček o průměru asi 9 cm (případně zdvojnásobte množství surovin a připravte jeden velký koláč o průměru 24–26 cm). Těsto na krajích urovnejte a ořízněte. Dno propíchejte vidličkou, aby mohla ucházet pára, a na těsto položte pečicí papír. Zasypte jakýmikoli luštěninami a asi 20 minut pečte dokřupava. Luštěniny fungují jako závaží, aby se těsto nenafoukávalo. Upečené luštěniny můžete schovat na další pečení listového nebo křehkého těsta.

Krok 3: Mezitím vypeckujte nektarinky a nakrájejte je na tenké plátky. Připravte si bylinky – hodí se čerstvý tymián, meduňka, aloisie nebo ananasová šalvěj.

Krok 4: Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Víno přiveďte k varu, podle chuti ho oslaďte a nechte chvíli svařit. Pak odstavte z plotny, vmíchejte želatinu a nechte ji rozpustit.

Krok 5: Z upečených listových krust sejměte luštěniny a pečicí papír. Rozdělte do nich nektarinky, připravené bylinky a zalijte chladnoucím vinným želé. Nechte ztuhnout v lednici a můžete podávat.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře