Lokše se švestkami a mákem

Nasucho opečené placky z uvařených brambor se nejčastěji podávají jako tradiční příloha k pečené huse nebo kachně, ale díky své neutrální chuti je můžete proměnit i ve výborný dezert!

DO 1 HODINY
5 PORCÍ

SUROVINY (5 PORCÍ)

brambory (typ B) 1 kg
hladká mouka 300–350 g
sádlo 1 lžíce
špetka soli
rozpuštěné máslo na potření
švestková zavařenina nebo povidla
mletý mák
cukr moučka

POSTUP

Brambory uvařte ve slupce v mírně osolené vodě, ideálně den předem.

Studené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemnějším struhadle (nebo protlačte lisem na brambory) do mísy, přidejte sádlo (díky tomu zůstanou lokše více vláčné). Mírně je osolte a postupně začnete přisypávat mouku. Vypracujte kompaktní těsto. Zabere to minimálně 5 minut.

Připravené těsto nakrájejte na malé kousky (asi 5–8 ks) a každý kousek vyválejte na pomoučené lince na tenkou placku. Každou placku hned upečte na sucho na rozpálené pánvi, z každé strany postačí pár minut, než se začnou tvořit tmavé puchýře.

Každou upečenou placku potřete sádlem a položte na vyhřátý talíř. Talíř pak zaklopte třeba porcelánovou mísou nebo druhým hlubokým talířem. Lokše takhle pod „pokličkou“ hezky zvláční, chytnou krásnou vůni a nevychladnou. Hotové lokše potřete zavařeninou nebo povidly, posypte mákem, srolujte a posypte trochou cukru.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře