Losos už v českých kuchyních zdomácněl a stal se nejoblíbenější rybou u nás. Pokud chcete trochu oživit zaběhlý repertoár přípravy, zkuste lahodný recept na lososa v krémové omáčce. Nemusíte se bát, že je to příliš kalorické jídlo, v téhle omáčce je místo klasické smetany použitý islandský skyr, který je nízkotučný a plný prospěšných bílkovin.
DO 30 MINUT 4 PORCE
SUROVINY (4 PORCE)
máslo 1 lžíce
hladká celozrnná mouka 30 g
zeleninový vývar 400 ml
bílý skyr siggi´s 150 g
sůl 1/2 lžičky
čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
třtinový cukr 1 lžička
jablečný ocet 1 lžíce
čerstvý špenát 125 g
filety z lososa bez kůže (po 150 g) 600 g
řepkový olej na vaření 2 lžíce
čerstvý kopr 1 snítka
POSTUP
Máslo rozpusťte v hrnci a přidejte mouku. Restujte na mírném stupni, dokud nevznikne zlatavá jíška. Jíšku zalijte vývarem, rozšlehejte dohladka metličkou a 10 minut vařte na mírném plameni.
Do omáčky přidejte skyr, rozmíchejte a nechte projít varem. Pak osolte, opepřete, dochuťte cukrem, octem a nakonec přidejte špenát. Ještě 2 minuty vařte, jen aby špenát zavadl.
Omyté filety lososa osušte papírovým ubrouskem. V míse je promíchejte s olejem. Vložte na rozpálenou pánev a 10 minut restujte ze všech stran.
Hotové filety osolte a opepřete. Podávejte s omáčkou a posypané čerstvým koprem.