Maďarská rybí polévka

Halászlé, polévka z několika druhů ryb, má mnoho podob, my nabízíme balatonský model.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Více než hodinu
Vaření 1:00

Ingredience

hlavy, ocasy a odřezky z kapra (nebo i jiných ryb, pokud máte)
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
1 a 1/2 lžíce mleté papriky (můžete použít pálivou i sladkou, podle chuti)
2 červené papriky, zbavené semínek a nakrájené na proužky
2 velká masitá rajčata, spařená, oloupaná a nakrájená na kostičky
2 mrkve a 1/2 bulvy celeru, v celku
sůl a čerstvě mletý pepř
malý svazek hladkolisté petrželky
600–800 g větších kusů filetů ze sladkovodních ryb (stačí jen kapr, ale vícedruhová směs je lepší)
jemná kolečka cibule, nasekaná
chilli paprička a kysaná smetana k podávání

Příprava jídla

1 Na dno vyššího hrnce vložte hlavy, ocasy a odřezky z kapra. Na ně nasypte cibuli, mletou papriku, nakrájené papriky a rajčata a vrstvu osolte a opepřete. Na tuto vrstvu dejte kořenovou zeleninu a část petrželky (něco nechte na ozdobení), zalijte vodou, aby vše bylo úplně ponořené, a přiveďte k varu.

2 Vařte 45 minut (pokud je třeba, dolévejte vodu), potom vložte kousky filetů a vařte ještě 15 minut – nemíchejte, aby se ryby nerozpadly.

3 Potom vývar opatrně, abyste neporušili kusy ryb, sceďte do nahřáté mísy. Z cedníku vyberte kusy filetů a (chcete-li) kousky paprik a rajčat, rozdělte je na talíře a zalijte vývarem. Polévku ozdobte petrželkou a na stůl dejte mističky s jemnými kolečky syrové cibule (kterou si do halászlé přidávají maďarští rybáři), nasekanou chilli papričkou pro milovníky ostrých chutí a kysanou smetanou na zjemnění.

Zdroj: apetitonline.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře