Maková buchta se švestkovým kompotem

Dali jste si na podzim tu práci a zavařili, případně zamrazili jste si švestky? Je nejvyšší čas je zužitkovat a pustit se do pečení! Oblíbené kombinaci švestek s mákem a drobenkou podlehne snad každý.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 40 minut
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 1 plech

Na těsto

275 g hladké mouky
200 ml mléka
110 g cukru krupice
1 vejce
7 g sušeného droždí
2 špetky soli

Na náplň

200 ml mléka
175 g mletého máku
50 g cukru krupice
1/4 lžičky mletého nového koření
1/4 lžičky mletého hřebíčku
400 g kompotovaných švestek bez nálevu

Na drobenku

80 g hrubé mouky
80 g cukru krupice
80 g měkkého másla

Na formu

tuk na vymazání
mouka na vysypání

Postup

Krok 1: Pokud máte švestky mražené, nezapomeňte je dát včas rozmrazit! V míse smíchejte všechny ingredience na těsto a nelekejte se: výsledek je poměrně řídký a hodně lepivý. Mísu přiklopte poklicí nebo čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 1,5 až 2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

Krok 2: Mezitím připravte makovou náplň, která musí stihnout i vychladnout. V rendlíku zahřívejte mléko. Když se téměř vaří, vsypte mák, přidejte cukr (nebo dvě až tři lžíce medu) a koření a uvařte do husta.

Krok 3: Mouku, cukr a máslo propracujte prsty, až vznikne jemná drobenka. Kompotované švestky sceďte, z rozmrazených slijte přebytečnou tekutinu.

Krok 4: Troubu zapněte na 180 °C. Plech nebo pekáč o rozměrech asi 30 × 40 cm vymažte tukem, vysypejte moukou a rozprostřete po něm nakynuté těsto. Potřete ho až do krajů mákem, na něj vyskládejte švestky řeznou stranou nahoru a posypejte drobenkou.

Krok 5: Vložte do trouby a pečte asi 30 až 35 minut dozlatova. A pozor, z horkého kynutého koláče bolívá břicho, takže jestli nevydržíte, než vychladne, dejte si jenom kousek!

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře