Mák je naše domácí superpotravina a v letošním vánočním pečení nesmí chybět. Milujeme ho pro jeho chuť i naprosto hvězdný obsah vápníku, který mezi potravinami nemá konkurenci. A navíc v cukroví moc pěkně vypadá.
Suroviny (2 plechy porce)
hladká mouka 150 g
mletý mák 120 g
cukr moučka 120 g
Máslo 125 g
Vejce 1 ks
ovocná směs Linecká od Hamé 4 lžíce
Postup
Mouku promíchejte s mákem. Změklé máslo ušlehejte s cukrem a vajíčkem a přidejte také sypké ingredience. Dobře propracujte. Připravené těsto zabalte do fólie a nechte aspoň půl hodiny odpočívat v chladu.
Z vychlazeného těsta oddělujte kousky a rukama vytvarujte kuličky o průměru zhruba 2 cm. Dávejte je na plech vyložený pečicím papírem, zploštěte je prsty a doprostřed každé kuličky udělejte důlek. Můžete i prstem, ale nejvíce souměrné to je s obráceným koncem vařečky. Malou lžičkou dejte do každého důlku trochu linecké ovocné směsi.
Vložte do trouby předehřáté na 150 stupňů a pečte cca 15 minut.
Zvládněte náplň na jedničku
Cukroví s náplní je vždycky trochu problematické. Ale řešení existuje – a je jich hned několik. Buď nesmíte do náplně zapomenout přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky, marmeláda díky tomu zhoustne. Nebo třeba vyzkoušet Ovocnou náplň od Hamé, což je termostabilní výrobek se zvýšenou odolností proti vytékání z pečiva. A máte to bez práce.
Zdroj: fresh.iprima.cz