Makové řezy se žloutkovým krémem

Milovníci makového úsměvu, zbystřete! Upekli jsme pro vás výtečné řezy s mákem a žloutkovým krémem. Perfektně si rozumějí s domácími džemy a zvládnou je i cukráři začátečníci.

Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 25 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 1 plech

Na těsto

125 g másla
200 g směsi mletého máku a cukru
1 citron
4 bílky
1 špetka soli
60 g polohrubé mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva

Na krém

4 žloutky
100 g cukru krupice
400 ml mléka
1 vanilkový cukr
50 g kukuřičného škrobu
džem

Postup

Krok 1: Žloutky oddělte od bílků a nechte v kastrůlku, ve kterém budete vařit krém, zatím stranou.

Krok 2: Změklé máslo utřete s mákem (použila jsem 70% směs mletého máku s cukrem), vmíchejte žlutou část kůry z jednoho citronu, mouku a kypřicí prášek.

Krok 3: Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho po částech vmíchejte do těsta. Podle potřeby můžete zředit trochou mléka.

Krok 4: Těsto rozetřete stěrkou v tenké vrstvě na velký plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut při 180 °C. Pokud nemáte dostatečně velký plech, raději z těsta upečte rovnou tři zhruba stejně velké obdélníkové korpusy.

Krok 5: Když je těsto skoro vychladlé, žloutky prošlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem a škrobem, vmíchejte mléko a směs přiveďte k varu. Za stálého míchání asi sedm minut vařte do hodně hustého krému.

Krok 6: Korpus rozkrojte podél delší strany na tři stejné obdélníky a podle chuti jeden či dva pláty potřete tenkou vrstvou výrazné zavařeniny (skvělý je rybíz, malina nebo švestka).

Krok 7: Jakmile je žloutkový krém dostatečně hustý, ihned ho rozetřete na všechny tři pláty, vyskládejte je na sebe a nechte zatuhnout.

Krok 8: Krájejte na řezy a podávejte.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře